Fostul premier britanic s-a angajat consultant la banca JPMorgan Chase.

Tony Blair a fost angajat de banca americana JPMorgan drept consultant pe probleme de politica globala si de strategie. Fostul premier britanic va primi, pentru serviciile sale, 10.000 de lire sterline pe saptamina. Potrivit presei engleze, contractul lui Blair prevede o colaborare part-time cu JPMorgan, iar politicianul ar putea accepta oferte similare si de la alte institutii financiare. Conducerea bancii a declarat ca fostul sef al guvernului de la Londra este „extrem de valoros" pentru companie. „Astazi, politica si economia se intersecteaza des in diferite parti ale lumii. Blair ne va ajuta sa le oferim clientilor nostri o viziune globala de perspectiva. Exista foarte putine persoane care au cunostintele, experienta si relatiile fostului premier britanic", a declarat Jamie Dimon, directorul executiv de la JPMorgan.

La rindul sau, Blair spune ca si-a dorit intotdeauna sa lucreze in domeniul economic. „Am fost interesat mereu de comert si de impactul globalizarii", a declarat el pentru „Financial Times". Fostul premier a parasit Downing Street in iunie anul trecut, iar de atunci mai multe banci internationale au incercat sa-l angajeze pe post de consultant. Politicianul a preferat insa sa-si cistige banii din discursuri. Potrivit unor estimari facute de ziarele britanice, Blair cistiga aproape un milion de lire sterline pe luna tinind cuvintari in intreaga lume. Presa din Regat scrie ca ex-prim-ministrul are nevoie de acesti bani deoarece plateste o ipoteca pe casa sa din Londra si se straduieste sa puna pe picioare Fundatia Blair. Totusi, el a acceptat functia de emisar special ONU in Orientul Mijlociu - o activitate pentru care nu e remunerat.

Blair nu este primul politician celebru care accepta un post de consultant la o mare companie internationala. Predecesorul sau, John Major, s-a angajat la Carlyle Group dupa ce s-a retras din politica. La fel a facut fostul presedinte american George Bush sr. Iar ex-cancelarul german Gerhard Schröder a fost instalat in functia de director al unui proiect al Gazprom.