Daca ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a facut unele demersuri pentru remedierea situatiei, partea proasta este ca au ramas sterile. Demersurile sunt reactive, conjuncturale, pe termen scurt, neincluse intr-o viziune si deci, aproape fara urmari. Uneori mai sunt si compromise prin gafe. Diplomatia romana se afla in stare de avarie. Impotmolita in neputinta.
Diversiunea ElBaradei n-a primit replica necesara din partea MAE. Acuzatiile directorului AIEA, privind tranzitarea de material radioactiv prin Romania in scopul terorismului nuclear, sunt de o gravitate care impune chiar o pozitie din partea premierului Romaniei, Calin Tariceanu. Care, insa, tace. La fel si presedintele tarii. E drept ca, decat sa mai comita vreo inadvertenta diplomatica, mai bine tace. Oricum, presedintele Basescu vorbeste numai cand e vorba sa isterizeze Chisinaul, de parca R. Moldova ar fi nu o provincie instrainata, ci adversarul capital al Romaniei.
Autoritatile romane nu-si apara cetatenii. Ei raman expusi la batjocura si chiar la pericole ultime in unele tari. Exceptia o constituie calmarea reactiei vindicative impotriva romanilor din Italia. Psihoza anti-romaneasca a fost tratata printr-o actiune adecvata a premierului Tariceanu, atat in aspectul intalnirilor pragmatice cu premierul italian, Romano Prodi, cat si prin initiativa romaneasca la Uniunea Europeana, potrivit careia problema tiganilor este una europeana si se cuvine rezolvata ca atare. Oportuna a fost si sesizarea Comisiei Europene in cazul expulzarii cetatenilor romani fara respectarea procedurilor legale. Dar psihoza nu e inca vindecata. Recrudescenta anti-romaneasca pluteste in aer. Se intampla si pentru ca noi ne lasam proiectele in faza de proiect.
Parem ca mizam pe timpul care vindeca si pe uitarea care ne scuteste de raspundere. Dar ce s-a intamplat, recent, cu sute de cetateni romani in Bulgaria se poate oricand repeta si agrava. Pentru ca autoritatile romane nu si-au aparat cetatenii. Romani inzapeziti in tranzit si tratati mizerabil, speculati financiar, supusi la mita repetata, bruscati, injurati, deopotriva de civili si politisti. Tratamentul aplicat romanilor zilele acestea in Bulgaria se incadreaza la crima organizata. Cazul cel mai grav, Constantin Scripcaru, un bonom, sofer de microbuz turistic, batut bestial, supus la electrosocuri, arestat, tratat ca infractor, condamnat cu suspendare si eliberat, dupa ce a fost santajat judiciar sa-si asume un ultraj pe care il dezminte. Si este, din pacate, unicul caz in care MAE a acordat asistenta, si aceea, destul de timida. Diplomatia romana pare mai inclinata sa dea dreptate partii adverse, care nedreptateste romani, decat sa se angajeze in apararea concetatenilor. Pe de alta parte, romanii vatamati prefera sa sesizeze televiziunile, nu si autoritatile. Oricum, precedentul a fost creat. Bulgarii au constatat ca-si pot bate joc de romani fara sa suporte consecinte. Diplomatice, fireste. Dar si economice.
Daca rolurile erau inverse, adica, romanii erau agresorii si bulgarii, victimele, era scandal diplomatic. Si nu cred ca ar mai fi pus piciorul in Romania. Pana sa ne apere autoritatile, demn ar fi sa ocolim Bulgaria. Boicotul nu doar ca le-ar impune respect, ci i-ar si arde pe vecinii nostri aroganti la buzunare. Dar suntem in stare?