George W. Bush anunta ca vrea sa isi incheie mandatul cu pacea dintre israelieni si palestinieni, dar ocuparea Fisiei Gaza de catre organizatia Hamas ramine o piedica greu de trecut.

Bush vede infiripindu-se un stat palestinian. Foto: Reuters Aflat la prima vizita a unui presedinte american in teritoriile controlate de Autoritatea Palestiniana, George W. Bush a declarat joi: „Sint increzator ca, avind ajutorul necesar, statul palestinian va fi creat". Declaratiile sale au fost facute dupa o intrevedere de 90 de minute cu presedintele Autoritatii, Mahmud Abbas, si dupa intrevederea de miercuri, cu premierul israelian Ehud Olmert.

Presedintele american efectueaza prima sa vizita in regiune in calitate de sef al statului. Bush doreste sa lase drept „mostenire" a mandatului sau un tratat de pace israeliano-palestinian, desi pina la organizrea intilnirii de negocieri de la Annapolis, din noiembrie, nu a prea facut eforturi in acest sens, in cei sapte ani de mandat. „Cred ca este posibil - nu doar posibil, cred ca se va intimpla chiar - ca un tratat de pace sa fie semnat pina cind voi pleca din functie", a declarat Bush. Totusi, el a recunoscut ca nu e convins ca izolarea Fisiei Gaza, aflata sub controlul gruparii teroriste Hamas, va putea fi rezolvata intr-un an.

In conferinta de presa de miercuri, premierul israelian Ehud Olmert subliniase si el faptul ca, fara recuperarea controlului Gazei de catre oficialii Autoritatii Palestiniene, nu poate fi vorba de un acord de pace. „Nu va fi pace daca terorismul nu este oprit. Gaza trebuie sa fie parte a acordului", a spus Olmert.

Presedintele Autoritatii Palestiniene, in conferinta de joi tinuta la Muqata, locul in care fostul presedinte Yasser Arafat fusese tinut ostatic de isralieni in urma cu citiva ani, parea cel mai increzator. Abbas i-a multumit lui Bush pentru „angajamentul fata de procesul de pace" si a adaugat faptul ca „pacea in lume incepe de aici, de pe Pamintul Sfint".

Atunci cind presa l-a intrebat de ce nu cere Israelului sa respecte rezolutiile ONU care critica prezenta israeliana in teritoriile palestiniene, Bush a raspuns ca alegerea se face intre a ramine blocati in trecut sau a trece mai departe. Presedintele SUA a subliniat ca palestinienii trebuie sa aleaga daca vor „un stat sau un statu-quo".

Mii de agenti de securitate palestinieni si americani ii asigurau protectia presedintelui Bush in vizita sa din Cisiordania. Politistii palestinieni au folosit gaze lacrimogene si bastoane pentru a disipa o mica demonstratie organizata impotriva lui Bush la Ramallah. Populatia araba din zona nu ii este favorabila presedintelui american, pe care il priveste ca fiind fatis proisraelian. De la Ramallah, Bush s-a deplasat la Bethleem, pentru a vizita Biserica Nasterii Domnului, construita pe locul in care se crede ca s-a nascut Iisus.

Atentat sinucigas in Pakistan, 22 de morti. Detalii pe www.cotidianul.ro/select