In 2007, avansul a fost de 16,7%
Vanzarile de hardware raman componenta principalaIn 2008, ritmul de crestere a pietei IT din Romania va incetini usor, in conditiile in care anul trecut s-a inregistrat o crestere de aproximativ 16,7%. Conform pr
In 2007, avansul a fost de 16,7%
Vanzarile de hardware raman componenta principalaIn 2008, ritmul de crestere a pietei IT din Romania va incetini usor, in conditiile in care anul trecut s-a inregistrat o crestere de aproximativ 16,7%. Conform primelor previziuni IDC, valoarea pietei IT in Romania ar trebui sa atinga pragul de 1,37 miliarde euro in 2008, crescand cu aproximativ 11% fata de 2007, potrivit unui comunicat de presa.
Ca urmare a cererii foarte mari pentru PC-uri, piata de hardware va ramane si in acest an cea mai importanta componenta a pietei IT din Romania. Desi desktop-urile vor depasi ca numar de unitati vandute notebook-urile cu un raport de aproximativ 3/1, ultimele vor continua sa se vanda excelent, cu o rata de crestere dubla fata de cea a desktopurilor. In ciuda migrarii catre mobilitate si a cresterii masive a cererii pentru unitati notebook, per total rata de crestere a valorii pietei PC exprimata in euro se va situa in apropierea valorii de 10%. Acesta va fi efectul maturizarii treptate a pietei si al scaderii preturilor PC-urilor.
"Simbioza intre disponibilitatea conexiunilor broadband si rata de penetrare PC va deveni evidenta in acest an. Accesul la conexiuni broadband fixe si mobile se raspandeste foarte rapid, ceea ce influenteaza pozitiv si achizitia de PC-uri. Mai multe PC-uri inseamna mai multe conexiuni la Internet si mai multa cerere pentru broadband, ceea ce completeaza acest ciclu simbiotic", spune Madalin Lazarescu, Research Manager, IDC Romania.
In timp ce preturile si rata de penetrare mentin cresterea valorii pietei PC aproape de 10%, investitiile in servicii IT vor creste cu 19,6% pana la sfarsitul acestui an, reprezentand o crestere cu 2 puncte peste rata de anul trecut. IDC atrage atentia vendorilor, in special celor locali, asupra excesului de optimism in ceea ce priveste obtinrea de noi contracte. Competitia acerba va fi un factor marcant al acestui an, iar companiile nationale, internationale si multinationale se vor lupta pentru cote cat mai mari din investitiile locale, straine si fondurile structurale europene destinate serviciilor IT. "Desi cresterile vor fi solide in acest an, vendorii isi vor pune in valoare intreg arsenalul pentru a castiga teren", spune Calin Mirea, Research Analyst, IDC Romania. "Serviciile de suport si integrare de sistem vor continua sa domine piata serviciilor IT, iar contractele tip proiect vor deveni din ce in ce mai raspandite in decursul anului.
Asta va incuraja competitia, deoarece contractele tip proiect cu un termen de finalizare clar stabilit inseamna ca beneficiarii pot migra de la un furnizor la altul mult mai usor decat in cazul unor contracte de servicii pe termen lung".Competitie acerba pe piata de softwarePe piata de software, competitia va fi de asemenea foarte puternica. Rata de crestere se va mentine in apropierea valorii de 11% in 2008, iar jucatorii se vor infrunta direct pentru noile oportunitati de pe piata.
Ca tara devenita recent membra UE, Romania se prezinta ca o piata atractiva pentru vendorii de software din intreaga Europa, precum si pentru companiile multinationale interesate de noile oportunitati. Conform IDC, vendorii locali fara strategii puternice si eficiente pentru dezvoltare vor avea de suferit. "Cel mai important este ca vendorii sa se specializeze pe anumite nise", spune Mirea. "Ei trebuie sa identifice doua sau trei verticale importante, sa isi dezvolte competentele in aceste domenii si sa isi indrepte atentia catre segmentul IMM, care prezinta cel mai mult potential pentru anii care urmeaza".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.