Putin a numit un nationalist vehement, adept al reinarmarii contra Occidentului, ca reprezentant permanent la NATO.

Rogozin considera ca extinderea Aliantei Nord-Atlantice este o amenintareFoto: Reuters Vladimir Putin a semnat decretul de numire a lui Dmitri Rogozin, fost lider al Partidului Patria, drept reprezentant al Rusiei la NATO, a anuntat un purtator de cuvint de la Kremlin. Rogozin il inlocuieste in functie pe Konstantin Totki, care fusese numit de Putin in martie 2003. Rogozin (44 de ani), care a cerut ca Rusia sa se reinarmeze pentru a contracara amenintarea reprezentata de NATO, a declarat recent ca, daca va fi trimis la NATO, va apara interesele Serbiei in problema Kosovo. Oficialii rusi considera ca extinderea Aliantei Nord-Atlantice catre Est este folosita de SUA si de puterile europene pentru a contracara influenta Moscovei.

Rogozin s-a nascut intr-o familie de militari si a studiat jurnalismul la Universitatea din Moscova. A intrat in politica si a fost reprezentantul lui Putin la negocierile cu UE pentru statutul enclavei rusesti Kalinigrad, dupa extinderea Uniunii. A fost zece ani deputat in Duma de Stat. Vorbeste franceza, italiana, spaniola si engleza si, desi este cunoscut pentru declaratiile sale impulsive, este considerat un negociator foarte experimentat in relatiile cu institutiile europene. Numirea sa intervine in contextul relatiilor tensionate dintre Rusia si NATO, al polemicii privind scutul american antiracheta si al autosuspendarii Rusiei din Tratatul Fortelor Conventionale din Europa.

Rogozin a fost reprezentantul Rusiei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, unde a aparat Moscova de acuzatiile referitoare la razboiul din Cecenia. In 2001, Rogozin voia sa discute cu oficialii NATO despre aderarea Rusiei „pentru a submina Alianta din interior", dupa care a calificat-o, in 2006, drept „organizatie pe patul de moarte". A declarat ca principalii aliati ai Moscovei sint „rachetele sale strategice" si considera ca extinderea NATO e o amenintare „reala si virtuala".

In 2003, partidul sau (nationalist, de stinga, antiimigranti) Rodina (Patria) a obtinut la alegerile legislative 9% din voturi. In 2005, Dmitri Rogozin a realizat un clip electoral xenofob care cheama la „curatarea" Moscovei, in timp ce erau aratate persoane din zona Caucazului pe strazile capitalei. Partidului sau i s-a interzis apoi participarea la alegerile locale. In martie 2006 a renuntat la conducerea Rodina, criticind puterea si parind ca se alatura opozitiei.

Pe de alta parte, potrivit presei ruse, Estonia a inclus pe lista neagra a persoanelor care au interdictie de intrare pe teritoriul tarii circa 100.000 de membri ai miscarii pro Putin Nasi (Ai nostri), care au participat la actiunile stradale violente de la Tallin din aprilie 2007, ceea ce inseamna ca ei nu mai pot obtine vize Schengen. Ministerul de Externe estonian spune insa ca, la sfirsitul anului 2007, pe „lista neagra" figurau doar 2.093 de persoane.