SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Visez uneori ca vine la mine un inger cu o nota de plata lunga de sute de metri. Ingerul ma anunta ca acolo, sus, s-a facut bilantul financiar de la sfarsit de mileniu si ca trebuie sa platesc tot ce-am mancat grati

SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Visez uneori ca vine la mine un inger cu o nota de plata lunga de sute de metri. Ingerul ma anunta ca acolo, sus, s-a facut bilantul financiar de la sfarsit de mileniu si ca trebuie sa platesc tot ce-am mancat gratis, incepand cu suplimentul de ciorba la cantina studenteasca a Arhitecturii, din Strada Doamnei. Mie, lista mi se pare exagerat de lunga si-i cer ingerului sa mi-o lase sa o studiez, insa el ma pune la punct:

Domnule, la noi nu se greseste, la noi nu incape nici o tocmeala si nu se fac reduceri. Stiai doar ca totul se plateste. Scrie si-n Biblie.

Credeam ca-i vorba doar de pacate, spun eu. Da' ce, face ingerul ironic, faptul c-ai mancat si ai baut pe de-a moaca e o virtute?

Dupa un timp, visez ca visul se reia din momentul in care a fost intrerupt de alt vis. Mereu se baga cineva peste noi, zice ingerul, nu mai exista pic de respect. Macar sa stiu totalul, ii spun ingerului. Sa-mi fac niste socoteli si sa dau cat am. Mai mult decat am, nici Dumnezeu nu cere. De unde stii?, ma intreaba cu un zambet smecheresc, nepotrivit cu misiunea pe care o are, ingerul. Si iarasi visul se intrerupe, incalecat de altul care aduce a publicitate la Mersul trenurilor. E vorba de visul acela, de care am mai scris, in care alerg dupa un tren si cu chiu, cu vai il prind. E un cosmar universal.

Ultima oara, ingerul a fost categoric si mi-a comunicat cantitatile: 875 de supe si ciorbe, 1.673 de fripturi, 5.700 de chifle, aproape 8 metri de mici, cafele, sprituri, dulciuri si fructe de 2.860 euro, precum si un numar de meniuri exotice, cu scoici, bucate chinezesti, salate libaneze si tunisiene, precum si un nisetru de un qintal in care am bagat primul cutitul in URSS, priin anii '80. Plus TVA, precizeaza ingerul. La chestia cu TVA protestez.

Asculta, spune oarecum nervos ingerul, ce, crezi ca-i peste tot ca la voi, in Romania? Mi-a povestit Mos Craciun ce-a fost la Guvern de sarbatori, cum va carau de la partide carne, vin, carnati si brazi. De groaza, draga ingere, mi-a zis Mos Craciun, nici pe vremea fanariotilor, ca am prins-o, nu era asa. O sa platiti, ma, Tudore, m-a prevenit ingerul, de-o sa va ia dracu'! Numai ca pe o nota colectiva si cu toptanul. O sa scoateti banul si pentru scobitori. V-ati invatat prost, la gratuitati si la suplimente. O sa platiti acum, nu pe lumea cealalta. Asteptati sa va tot dea altii, iar voi doar sa mancati si sa depasiti planul la fecale. Cand o sa va vina notele de plata de la UE, o sa vedeti ca asta, divina, e mai degraba un cadou.

Nu mi s-a dat si un termen, visul mi-a fost intrerupt, ca de obicei, cu publicitate, dar data viitoare voi intreba de decont. Cei care mi-au dat sa mananc si sa beau gratis au platit ei consumatia. E ca taxa de prima inmatriculare. De ce sa platesc a doua oara si-n ceruri ceva ce s-a achitat totusi pe pamant si cu forme in regula! Se vede treaba ca nici sus nu-i totul cuser.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.