Cel mai probabil, se va apela din nou la arbitrajul CCRBasescu a reafirmat ieri ca este decis sa nu accepte numirea Noricai Nicolai la sefia Justitiei. "Nu voi accepta sa desemnez un ministru al Justitiei care nu are o cariera morala si profesionala
Cel mai probabil, se va apela din nou la arbitrajul CCRBasescu a reafirmat ieri ca este decis sa nu accepte numirea Noricai Nicolai la sefia Justitiei. "Nu voi accepta sa desemnez un ministru al Justitiei care nu are o cariera morala si profesionala ireprosabile. Nu voi accepta sa semnez, ca un notar, in orice conditii, orice persoana. Presedintele Romaniei nu e un notar", a spus seful statului.
Potrivit acestuia, Constitutia prevede ca premierul propune un ministru, iar presedintele decide. "Va asigur ca nu voi ceda, in ideea ca la Ministerul Justitiei sa vina un bun specialist acceptat de dumneavoastra si care cel putin la nivel de probe sa fie ireprosabil, ca barfe sunt multe", a afirmat Basescu, la sedinta CSM. El a tinut sa mentioneze ca nu a facut aceste declaratii pentru a intra in dialog cu alte institutii ale statului, ci doar pentru ca ministrul Justitiei este membru CSM.
Declaratiile au fost facute in contextul in care, miercuri seara, Basescu l-a invitat pe Tariceanu la Cotroceni, pentru a discuta despre numirea ministrului Justitiei. Conform unei declaratii de presa remise de catre purtatorul de cuvant al sefului statului, Valeriu Turcan, presedintele regreta faptul ca nici ulterior premierul nu a dorit ca, impreuna cu el, sa gaseasca "o solutie care sa dea un plus de credibilitate actului de justitie din Romania".Premierul, sfatuit sa nu mearga la CotroceniIn timp ce seful statului se afla la sedinta CSM, din partea PNL au aparut informatii, pe surse, ca premierul nu accepta invitatia presedintelui.
"Premierul a decis sa refuze invitatia presedintelui, deoarece seful statului nu are dreptul constitutional de a respinge propunerea de numire in functie a unui ministru", au declarat agentiei Mediafax surse liberale. Tariceanu a discutat cu consilierii sai straini pe probleme de imagine, convenind sa refuze invitatia presedintelui, au afirmat sursele citate. De altfel, majoritatea membrilor conducerii formatiunii liberale au discutat telefonic cu premierul, sugerandu-i acestuia ca ar fi bine sa nu dea curs invitatiei sefului statului. De asemenea, Tariceanu a fost sfatuit sa ceara presedintelui sa faca publice problemele legate de nominalizarea Noricai Nicolai la Ministerul Justitiei, in conditiile in care premierul a anuntat deja ca nu va renunta la aceasta nominalizare.
Miercuri, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a trimis presedintelui Traian Basescu o scrisoare de raspuns in care sustine ca seful statului nu poate cere o alta persoana pentru functia de ministru din simplul motiv ca nutreste "o antipatie politica si personala" fata de cea nominalizata si respinge cererea de a prezenta o alta propunere.
Premierul spune ca nu exista niciun argument de natura legala care sa justifice retragerea propunerii de numire a Noricai Nicolai si i-a solicitat sefului statului sa o numeasca "cat mai curand posibil" pe aceasta in functia de ministru al Justitiei. Pentru a se iesi din impas, singura varianta este ca Executivul sa ceara arbitrajul Curtii Constitutionale.Basescu: "Eu sunt ales de popor"In scrisoarea trimisa la Cotroceni, primul-ministru preciza ca in categoria argumentelor de imagine, daca se discuta despre asa ceva, trebuie incluse si cazurile controversate in care a fost implicat seful statului, in perioada in care conducea Primaria Capitalei, respectiv Dosarul Flota si casa din strada Mihaileanu. Ieri, Traian Basescu a tinut sa-i raspunda indirect. "Foarte multi vin si spun (...). Eu sunt ales, cu bunele si cu relele mele", a declarat el, subliniind ca este o mare diferenta intre un demnitar ales intr-o functie si unul desemnat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.