Renumit deja pentru haitele de caini vagabonzi pe care le gazduieste, Iasiul a fost alarmat, ieri, in zona cartierului Poitiers dupa ce haite de maidanezi au ucis o vulpe turbata. Animalul a iesit dintr-o padure aflata la cateva sute de metri de ora
Renumit deja pentru haitele de caini vagabonzi pe care le gazduieste, Iasiul a fost alarmat, ieri, in zona cartierului Poitiers dupa ce haite de maidanezi au ucis o vulpe turbata. Animalul a iesit dintr-o padure aflata la cateva sute de metri de oras si a intrat printre blocuri, cel mai probabil luni noaptea. Marti dupa- amiaza, mai multi locatari au gasit cadavrul vulpii si au informat autoritatile.

Suspiciunea de turbare a fost confirmata, miercuri, de medicii veterinari care au declansat alarma epidemiologica in cartier. Ulterior, aceasta s-a extins, ieri, pe o suprafata mai mare de trei kilometri. “Vulpea s-a dovedit a fi turbata si s-a recomandat populatiei din zona sa evite pe cat posibil contactul cu orice caine comunitar care umbla liber in cartier. Speram ca in cel mai scurt timp sa putem gasi cainii care au ucis vulpea. Cainii suspecti din zona de focar vor fi eutanasiati”, a declarat dr. Nicolae Ivanciu, din cadrul Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Iasi. Tot in ultimele doua zile, medicii veterinari si angajatii de la Salubris Iasi, regia primariei care se ocupa cu hingheritul, au strâ ;ns din zona zeci de caini si pisici fara stapan. Prefectura, primaria, DSV si Saluvris Iasi au activat comandamentul antiepizootic care va actiona si vineri pentru capturarea animalelor suspecte. Atat persoanele care au atins vulpea, cat si iesenii care locuiesc in zona si au animale de companie au fost vaccinati antirabic gratuit. Cum era de asteptat, autoritatile au probleme mari in gasirea cainilor care au omorat vulpea, deoarece zeci de ieseni au inceput sa ascunda prin apartamente maidanezii pentru a nu fi eutanasiati. Acesta este si motivul principal pentru care autoritatile locale nu pot rezolva problema maidanezilor de ani de zile. Iesenii, indiferent de varsta, s-au atasat de maidanezii pe care ii hranesc zilnic.

Autoritatile, in alerta maxima
Desi pana in prezent nu a fost raportat niciun caz de suspiciune de turbare la vreun animal gasit sau la om, prefectul Nicusor Paduraru s-a declarat nemultumit ca a fost informat cu o zi intarziere. La Iasi s-a demarat un recensamant al animalelor din zona focarului si hingherii de la Salubris au fost trimisi in corpore pentru a prinde cainii vagabonzi din zona. Preventiv, ei au fost vaccinati antirabic si au fost dotati cu costume speciale de protectie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.