Dreptul de utilizare, limitat temporar in Bucuresti, Brasov si Targu Mures
Actualii operatori vor primi 77.228 euro pentru reorganizarea utilizarii frecventelorMinisterul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor a elaborat un proiect de Hotar
Dreptul de utilizare, limitat temporar in Bucuresti, Brasov si Targu Mures
Actualii operatori vor primi 77.228 euro pentru reorganizarea utilizarii frecventelorMinisterul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor a elaborat un proiect de Hotarare de Guvern privind procedura de selectie pentru acordarea unei licente nationale de utilizare a frecventelor in vederea furnizarii de retele de date si servicii de comunicatii electronice mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz. Potrivit documentului, dupa adoptarea si publicarea acestuia in Monitorul Oficial, licenta urmeaza sa fie acordata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) prin procedura de selectie comparativa.
Dreptul de utilizare a spectrului de frecvente radio conferit prin licenta va fi limitat temporar in Bucuresti, Brasov si Targu Mures.
Astfel, in Capitala, se va acorda drept de utilizare pentru benzile de frecventa 411-415/421-425 MHz pana la data de 1 noiembrie 2009, data incepand cu care dreptul de utilizare va fi acordat pentru intregul spectru de 410-415/420-425 MHz.
In ceea ce priveste Brasovul, aici se va acorda drept de utilizare pentru aceleasi benzi si in aceleasi conditii, pana la data de 1 noiembrie 2008, iar pentru Targu Mures pana la data de 1 ianuarie 2011.
Potrivit proiectului MCTI, taxa de licenta pentru acordarea licentei este egala cu echivalentul in lei a 1.077.228 euro (adica aproape 4 milioane de lei la cursul 3,68), aceasta achitandu-se de catre castigatorul procedurii de selectie in termen de 30 de zile de la data publicarii de catre ANRCTI a denumirii acestuia, in conditiile stabilite de catre Ministerul Economiei si Finantelor. Din aceasta taxa, echivalentul in lei a 77.228 euro, reprezentand costurile ocazionate de reorganizarea utilizarii benzilor de frecventa radio, se va achita de catre castigatorul licitatiei direct catre operatorii care detin in prezent drepturi de utilizare a frecventelor radio in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz.
Astfel, societatii comerciale Romtelecom SA Bucuresti i se va achita echivalentul in lei a 7.835 euro (fara TVA), Radiotel Brasov SRL va primi echivalentul in lei a 24.300 euro (fara TVA), Romcom Pro SRL Bucuresti va incasa echivalentul in lei a 16.080 euro (fara TVA), iar Radiotel SA Bucuresti echivalentul in lei a 29.013 euro (fara TVA).
Documentul prevede ca licenta se va acorda castigatorului procedurii de selectie in termen de 15 zile de la data achitarii taxei de licenta, sumele prevazute anterior achitandu-se in termen de 30 de zile de la data acordarii licentei.ANRCTI va reglementa detaliat modul de organizare a licitatieiLa procedura de selectie reglementata prin prezenta hotarare nu pot participa operatorii care detin cel putin o licenta nationala de utilizare a frecventelor radio in vederea furnizarii de retele si servicii de comunicatii mobile (inclusiv de banda larga) si care furnizeaza sau pot furniza si retele si servicii de comunicatii electronice mobile substituibile cu cele ce pot fi furnizate prin utilizarea benzilor de frecvente 410-415/420-425 MHz. Prin proiectul de act normativ se stabileste ca "ANRCTI asigura conditiile tehnice optime pentru utilizarea licentei prin efectuarea modificarilor necesare in cuprinsul licentelor de utilizare a frecventelor radio (migrarea acestora in portiunea de spectru 410-410,8/420-420,8 MHz sau adoptarea de solutii alternative)", pana la termenele prevazute anterior pentru cele trei orase, ale operatorilor care detin in prezent drepturile de utilizare a frecventelor radio in benzile amintite.
ANRCTI va reglementa detaliat modul de desfasurare a procedurii de selectie comparativa, decizia cu caracter normativ a presedintelui Autoritatii urmand sa fie publicata in Monitorul Oficial, partea I, dupa ce proiectul va deveni Hotarare de Guvern.
Spectrul de frecvente 410-415 MHz si 420-425 MHz permite, pe langa convorbiri in regim de mobilitate, accesul de mare viteza la Internet, furnizarea de servicii de date, transfer de imagini si alte servicii multimedia. In plus, aceste benzi de frecventa permit acoperirea relativ usoara a unor suprafete mari de teritoriu, numarul statiilor de baza fiind mai redus comparativ cu standardul GSM sau 3G.
In cazul serviciului de telefonie mobila bazat pe standardul GSM, operatorii de profil utilizeaza banda de frecventa de 900 MHz, in timp ce comunicatiile din generatia a treia (3G) sunt disponibile in benzile de frecventa de 1.900 MHz - 2.200 MHz.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.