Guvernul a hotarat ca din acest an sa nu mai acorde alocatia de stat copiilor care au implinit 18 ani, ignorand faptul ca pe majoritatea dintre ei ii prinde majoratul in clasa a XII-a. Liceenii fentati in mod cinic de Executiv sunt discriminati pe fata, spre deosebire de cei care au abandonat scoala chiar de la 12 ani si primesc in continuare alocatie.
Judecata "dreapta" a guvernantilor va fi dusa la indeplinire, din acest an, de Ministerul Muncii, prin Directiile Judetene de Munca. Pana acum, de plata jutorului financiar se ocupau inspectoratele scolare, prin unitatile de invatamant. Cum era de asteptat, elevii nedreptatiti s-au mobilizat si au inceput sa protesteze, in sprijinul lor sarind si Federatia Educatiei Nationale.
Primii care au sesizat ca sunt victimele unor smecherii guvernamentale sunt elevii din judetul Covasna, care, asa cum ati putut citi si in ziarul nostru de ieri, au anuntat deja organizarea unor manifestari de strada. "Tinerii care au implinit 18 ani si sunt inca la scoala nu au venituri proprii, iar corect ar fi sa li se asigure alocatia de stat pana la iesirea din sistemul de invatamant de douasprezece clase. Ministerul Muncii a informat, in 3 ianuarie, ca va majora alocatiile incepand cu luna martie, si ca astfel va depasi angajamentul asumat prin Programul de Guvernare. Daca acest lucru se face in detrimentul unor categorii de elevi, consideram ca opinia publica si presa ar trebui sa ia act de faptul ca, in continuare, elevii cuprinsi in forma de invatamant public, aflati dupa pragul de majorat, in realitate sunt exclusi din programul national de acordare a alocatiilor pentru elevi", anunta un comunicat al Consiliului Judetean al Elevilor din Covasna. Tinerii ameninta cu mitinguri pentru eliminarea acestei discriminari, anuntand ca incearca sa capaciteze si alte organizatii similare din tara pentru sustinerea campaniei de sensibilizare a autoritatilor statului.
Federatia Educatiei Nationale protesteaza fata de schimbarea autoritatii care acorda carnetele de alocatie, avertizand asupra cresterii abandonului scolar, dar si fata de sistarea platii catre elevii de peste 18 ani. "Sunt foarte multi elevi discriminati care implinesc 18 ani in clasa a XII-a sau chiar intr-a XI-a. In plus, decizia Guvernului de a nu mai acorda acest ajutor prin unitatile de invatamant este absurda si va duce la o crestere ingrijoratoare a abandonului scolar, in conditiile in care multe familii, mai ales din mediul rural, isi trimit copiii sa invete doar pentru a primi aceasta alocatie. In loc sa incerce atragerea copiilor la scoala, Guvernul vine acum si elimina acest mijloc de constrangere. Este o lovitura data interesului national. Daca acest Executiv va continua cu astfel de politici, o sa ajungem o tara de muncitori necalificati, in care incultura va fi la putere", ne-a declarat Catalin Croitoru, presedintele FEN.
Guvernul a majorat alocatia de stat pentru copii de la 25 la 32 de lei, incepand cu 2008, si a promis ca de la 1 martie a.c. cuantumul acesteia va creste la 40 de lei lunar. Chiar la inceputul anului, Ministerul Muncii aprecia victorios, intr-un comunicat, ca majorarea alocatiei de stat promisa de Executiv pentru anul 2008 este considerabila si depaseste angajamentul asumat prin programul de guvernare. La o privire mai atenta insa, observam ca aceasta crestere a cuantumului se va realiza in detrimentul altor elevi, de la care se va fura pur si simplu alocatia.