Compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan, KazMunaiGas, a contractat un credit punte sindicalizat de 3,1 miliarde de dolari de la KazMunaiGas PKOP Investment, pentru finantarea achizitiei Rompetrol, transmite Reuters, informeaza Mediafax.
Intermediarii tranzactiei sunt ABN AMRO, Calyon si Credit Suisse. Imprumutul a fost contractat pe o perioada de 364 de zile. Creditorul este KazMunaiGas PKOP Investment B.V., companie controlata integral de Trade House KazMunaiGas, iar creditul este garantat de KazMunaiGas. Dobanda este calculata in functie de LIBOR, la care se adauga 0,9%.
Creditul punte este un imprumut pe termen scurt sau mediu acordat unei companii sau unei persoane fizice pana cand aceasta reuseste sa isi asigure finantare permanenta. Acest tip de finantare permite obtinerea imediata de lichiditati. Imprumutul punte este acordat, in general, la o dobanda ridicata si este asigurat prin garantii imobiliare sau prin stocuri. La sfarsitul lunii august 2007, firma Rompetrol Holding, din Elvetia, controlata de omul de afaceri roman Dinu Patriciu, a incheiat un acord pentru vanzarea catre compania KazMunaiGas a unei participatii de 75% din actiunile The Rompetrol Group, inregistrat in Olanda. Grupul a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari, astfel ca valoarea participatiei preluate de KazMunaiGas, care urmeaza sa fie ajustata in functie de valoarea datoriilor, se ridica la 2,7 miliarde de dolari. Tranzactia dintre KazMunaiGas si Rompetrol a fost aprobata de Comisia Europeana. Compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan, KazMunaiGaz a fost infiintata in 2002 printr-un decret prezidential si este rezultatul unei fuziuni dintre companiile, "KazakhOil" si "Oil and Gas Transportation Company".