Cauzele deprecierilor sunt similare
Vestile proaste duc la scaderi importante
Speculatiile afecteaza atat piata de capital, cat si cea valutaraLeul a continuat sa piarda teren si ieri in raport cu moneda europeana, banca centrala stabilind
Cauzele deprecierilor sunt similare
Vestile proaste duc la scaderi importante
Speculatiile afecteaza atat piata de capital, cat si cea valutaraLeul a continuat sa piarda teren si ieri in raport cu moneda europeana, banca centrala stabilind un curs de 3,6822 lei/euro, nivel maxim al ultimilor doi ani, cand un euro costa 3,6846 lei. Fata de ziua precedenta, cursul descrie o depreciere de 4,89 lei, respectiv 1,34 puncte procentuale. "Reincepe procesul din noiembrie 2007, cand leul pierdea 1% pe zi. Pana cand investitorii straini nu vor primi dobanzile pe care le vor, deprecierea va continua", afirma un dealer, potrivit Mediafax.
Slabirea leului din ultima perioada isi gaseste explicatie in expectatiile negative ale investitorilor cu privire la situatia indicatorilor macroeconomici din Romania, dar si a starii economice internationale. La deprecierea leului a contribuit, probabil, si ultimul raport al Bancii Mondiale, prezentat pe pagina de Internet a institutiei financiare, in care se considera ca deficitul de cont curent al Romaniei se va adanci in acest an pana la 15,3% din PIB, dupa ce in 2007 a ajuns la 13,9%, dar se va diminua usor pana la sfarsitul anului viitor, cand poate ajunge la 14,9%.
"In general, atat azi (n.r. - joi, 10 ianuarie), cat si in urmatoarea perioada, vestile cu privire la evolutia economiei romanesti vor pune presiuni de depreciere asupra leului, insa acestea nu vor fi constante, vor avea loc si corectii", ne-a declarat Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane. Acesta e de parere ca leul se va opri la un nivel de 3,8 intr-o perioada foarte scurta, excluzand posibilitatea ca acesta sa atinga pragul de 4, estimat de unii analisti.
In ceea ce priveste impactul slabirii leului asupra preturilor, Anghel spune ca o depreciere de 3% a monedei nationale inseamna 0,7 - 0,8% in inflatie, in contextul in care tinta de inflatie ar putea fi atinsa la un nivel de 4,8%. "Daca euro atinge un nivel de 4 lei, clar se va rata tinta de inflatie. Este foarte important ca la inceputul anului sa nu derapam foarte mult in inflatie, pentru ca este greu de recuperat", a mai spus Anghel.Anghel: BNR va incerca in continuare sa stopeze depreciereaCat despre evolutia leului pe piata interbancara, Anghel spune ca aceasta va ramane volatila in continuare. Bancile tranzactionau un euro cu 3,6560 lei in deschiderea sedintei valutare de ieri, dupa care leul a pierdut aproape 3 bani, pana la 3,6833 lei/euro, ca urmare a speculatiilor valutare, sustin dealerii. Ulterior, leul si-a revenit usor, pana la 3,6670 lei/euro, dupa care a crescut iar pana la 3,6800 - 3,6850 lei/euro. "E posibil ca deprecierea leului sa fi survenit pe fondul tranzactiilor speculative ale jucatorilor nerezidenti", a spus un dealer pentru o agentie de presa.
In jurul orei 13:30, leul si-a revenit brusc la 3,65 lei/euro. Odata atins acest maxim, au inceput marcarile de profit din partea speculatorilor, euro coborand pana la 3,6670 lei, pentru ca pe finalul sedintei cotatiile sa urce din nou spre 3,68 lei.
Corectia de la mijlocul zilei a fost justificata, mentioneaza Anghel, de interventia bancii centrale, care a atras de la 17 banci comerciale 8 miliarde de lei in depozite cu scadenta la 2 zile, cu o dobanda de 8%. BNR anuntase pentru ieri o licitatie de certificate de depozit cu scadenta la trei luni si era de asteptat ca bancile comerciale sa refuze sa plaseze la o dobanda de 8% / an, cat este cea de politica monetara, avand in vedere randamentele acceptate miercuri de Trezorie pentru sase luni. Astfel, banca centrala a intervenit cu o licitatie neprogramata pentru depozite cu scadenta la doua zile. BNR organizeaza in fiecare zi de luni licitatii pentru depozite cu scadenta la doua saptamani, dar are posibilitatea de a organiza si licitatii neprogramate. Astfel de licitatii au fost organizate in decembrie 2007, in mai multe zile consecutive. "BNR va incerca in continuare, atat prin cresterea dobanzii de politica monetara, dar si prin atragerea de lichiditate din piata, sa stopeze deprecierea leului. De fiecare data cand banca centrala va sesiza ca este prea multa lichiditate in piata, va interveni si va steriliza", a spus Anghel.
Dobanzile interbancare la depozitele overnight si one week s-au mentinut in apropierea nivelului dobanzii de politica monetara a BNR, de 8% pe an.
Cursul mediu al dolarului a urcat de la 2,4696 la 2,5079 lei, ca o consecinta a deprecierii leului fata de euro.
Pe pietele internationale, paritatea euro/dolar a fluctuat intre 1,4650 si 1,47 dolari, investitorii asteptand decizia Bancii Centrale Europene privind nivelul dobanzii de politica monetara din euro-zona. Aceasta a fost mentinuta, asa cum se anticipa, la 4%. Pentru seara de ieri era asteptat si discursul sefului Fed.
Ingrijorarile macroeconomice, nefundamentate in opinia analistilor, afecteaza evolutia Bursei de Valori, dar si pe cea a monedei nationale. O parte din cauzele evolutiilor descendente sunt puse pe seama inflatiei si a deficitului de cont curent, dublate si de temerile ce se transmit din economia americana.
"Cauzele scaderilor constante de la Bursa de Valori Bucuresti sunt similare cu cele ale leului. Ingrijorarile macroeconomice referitoare la inflatie, la deficitul de cont curent sunt factori ce influenteaza in sens negativ evolutia monedei nationale si a pietei de capital, desi se exagereaza foarte mult, pentru ca vestile nu sunt asa de proaste", crede Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
"Ingrijorarile ce afecteaza si Bursa si leul nu sunt sustinute. Atata vreme cat se estimeaza o crestere de 6 procente pentru economie si vestile sunt bune, fundamental nu exista motive de panica. Dar acest sentiment se transmite de afara, investitorii lasa totul la mana hazardului. Este clar ca s-a speculat, inclusiv pe moneda nationala. Putem observa volatilitatea foarte mare si pe burse, dar si pentru leu. Suntem intr-o perioada de speculatii majore care duc la scaderi importante, dar astfel de evolutii nu au loc decat pe termen scurt", ne-a explicat Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust.
"Exista cauze comune intre deprecierea leului si a burselor, legate de inflatie, deficit de cont curent. Eu cred, totusi, ca se exagereaza, pentru ca economia noastra e in crestere. Deci, fundamental nu sunt motive care sa duca la o asemenea panica", ne-a declarat Adrian Ceuca, SSIF Broker Cluj. Chisu: Cine cumpara SIF acum, va castiga in 6 luniDeprecierile au continuat si ieri la Bursa de Valori Bucuresti, mai accentuate pentru BET si BET-C, care s-au apropiat de -4%, in timp ce BET-FI a pierdut doar 1,19%, pe o lichiditate mai buna, in special pe segmentul financiar. Acest lucru indica faptul ca SIF devin interesante si atractive la valorile mici la care s-a ajuns.
"Volumul mare inregistrat ieri pe Societatile Financiare denota faptul ca se cumpara din ce in ce mai mult pe aceste pierderi, mai ales ca preturile se apropie de minimele atinse in noiembrie. Şi atunci, si se pare ca si acum, de la acest nivel constatam ca incep sa apara ordine de cumparare. Trebuie sa ne desprindem de aceste elemente negative. Ca o estimare, cred ca cei care cumpara acum SIF nu s-au inselat si pe termen mediu, 4 - 6 luni, vor avea randamente bune. Deprecierea pe indicele BET s-a simtit la final, cand au fost ordine puternice de vanzare. In ultimele secunde ale sedintei de ieri, cineva a vandut puternic pe TLV si SNP, ducand la inchiderea pietei mai jos decat nivelul la acre ajunsese pana atunci", ne-a declarat Mihai Chisu.Nu se mai asteapta cresteriDaca pana ieri brokerii se fereau sa vorbeasca despre instaurarea panicii sau sa estimeze scaderi, acum ei asteapta o stabilizare in primavara acestui an, dupa o perioada de scaderi si agitatie in piata.
"Cea mai importanta cauza a deprecierii Bursei este legata de conjunctura internationala, temerile economiei americane ce influenteaza toate bursele lumii. Dar, contextul include si conjunctura locala, economia mai are un drum de parcurs. Pana la urma, investitorii straini sunt cei care formeaza tendinta pietei de capital, cei autohtoni sunt mai mult speculatori. Vad o evolutie agitata a BVB, cred ca tendinta se va stabiliza prin primavara, cand vom avea vesti mai bune si cand vor aparea si rezultatele financiare ale emitentilor", ne-a declarat Razvan Pasol, director Intercapital Invest.
"Este posibil sa mai asistam la scaderi, pentru ca din acest punct de vedere suntem conectati. La cresteri este mai greu, pentru ca trebuie sa intre bani si nu vin chiar asa usor in tara, In plus, la sentimentele de panica se reactioneaza mult mai repede", a mai spus Chisu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.