"Cerinta de a ne retrage suportul pentru fabricarea laptopurilor pentru elevi, Classmate PC, ca o conditie pentru a continua participarea in proiectul OLPC (One Laptop for a Child) a intrecut celelalte probleme dintre noi si ne-am oprit in a continua
"Cerinta de a ne retrage suportul pentru fabricarea laptopurilor pentru elevi, Classmate PC, ca o conditie pentru a continua participarea in proiectul OLPC (One Laptop for a Child) a intrecut celelalte probleme dintre noi si ne-am oprit in a continua activitati pe care le aveam in curs de desfasurare. Ne-am indeplinit toate obligatiile pe care ni le-au incredintat atunci cand ne-am alaturat OLPC", a explicat Chuck Mulloy.
Fundatia OLPC are ca scop furnizarea de solutii electronice educationale pentru copiii din tarile sarace si in curs de dezvoltare
Intel si Fundatia OLPC au avut un angajament pentru a oferi solutii electronice educationale pentru copiii din tarile sarace si in curs de dezvoltare. Intel s-a alaturat in 2007 board-ului OLPC, anuntand ca va dezvolta un chipset ieftin, care sa includa cipul grafic, care sa poata fi implementat in laptopul XO.
Directorul OLPC, Nicholas Negroponte, a cerut companiei Intel sa se concentreze in exclusivitate asupra proiectului "Un laptop pentru fiecare copil" si sa nu mai ofere sprijin pentru alte proiecte ale sale, care nu faceau parte din platforma OLPC, incluzand laptopurile pentru elevi, Classmate PC.
Intel a ajuns la concluzia ca nu poate duce la capat acest proiect din doua motive. Primul se refera la faptul ca Intel a crezut mereu ca nu exista doar o solutie pentru nevoile copiilor din tarile aflate in curs de dezvoltare, iar cel mai important lucru este sa se raspunda acestei nevoi. In al doilea rand, daca Intel ar fi fost atat de exclusivist in fabricarea laptopurilor XO, aceasta ar fi dus la incetarea colaborarii relatiilor cu alti furnizori locali.
"Consideram ca solutiile venite din partea mai multor furnizori ar aduce beneficii mai rapide si mai eficiente pentru cei care au nevoie. Intel a incercat sa faca progrese pentru a ne atinge promisiunile, dar din pacate nu am primit suport din partea OLPC", spune reprezentantul companiei.
La randul lui, cercetatorul la Massachusetts Institute of Technology (MIT) si fondator al OLPC, Nicholas Negroponte declara: "Suntem dezamagiti de faptul ca Intel nu si-a respectat nici una dintre promisiunile facute atunci cand s-au alaturat Fundatiei. Noi am sperat intr-o evolutie pozitiva, o relatie normala de colaborare, dar care nu s-a materializat niciodata".
Deocamdata singura arhitectura care corespunde proiectului OLPC ca performanta si cost ramane cea dezvoltata de Advanced Micro Devices (AMD), principalul rival al Intel.
Proiectul One Laptop for a Child - "Un laptop pentru fiecare copil", demarat in 2004, este o initiativa a Laboratorului de Media din cadrul Massachusetts Institute for Technology (MIT) si isi propune sa ofere tarilor in curs de dezvoltare posibilitatea de a achizitiona computere ieftine pentru tanara generatie.
Laptop-ul dezvoltat de MIT are un procesor de 366 megaherti si este prevazut cu sistem de conectare wireless (fara fir). Nu are hard disk, ci foloseste o memorie flash de 512 MB si permite atasarea de memorie suplimentara prin USB. Sistemul de operare e o versiune simplificata a sistemului Linux. Fiecare laptop XO are instalate un program de navigare pe web, un procesor text si un program pentru accesarea fluxurilor RSS (Real Simple Syndication - un sistem de distribuire a informatiei pe web folosit de multe site-uri).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.