Guvernul a aprobat infiintarea unui Institut de Istorie a Religiilor, in subordinea Academiei Romane.

Proiectul infiintarii acestui institut a apartinut unor cercetatori specializati in istoria religiilor, care l-au inaintat Academiei Romane. Desi a avut un sprijin consistent in institutie, proiectul s-a impotmolit la Guvern multe luni, pentru ca, in sedinta de pe 9 ianuarie, sa fie intr-un final aprobat.

Desi initiatorii au dorit ca institutul sa aiba circa 30 de posturi, Executivul nu a fost de acord decit cu un total de 15 posturi, dintre care 12 de cercetatori. Costurile salariale, cit si cele logistice vor fi suportate de stat, prin bugetul Academiei Romane, careia i se va subordona.

Viitorul sediu al institutului va fi amenajat in cladirea numita Casa Academiei, situata pe Calea 13 Septembrie, intr-o laterala a Palatului Parlamentului, unde se afla si alte institute de cercetare.

Cercetatorii de la Institutul de Istorie a Religiilor, ce va fi incadrat in Sectia de Istorie a Academiei, vor studia istoria monoteismelor, istoria politeismelor antichitatii clasice si relatia dintre modernitate si religie, potrivit proiectului depus la Guvern.

Infiintarea unui institut cu aceste domenii de cercetare se spune ca si-ar fi dorit-o insusi Mircea Eliade, fiind, fireste, imposibila in conditiile dictaturii dinainte de 1989. Ideea a revenit in forta dupa organizarea in 2006, la Bucuresti, a Congresului European de Istoria Religiilor, cind autoritatile au apucat sa promita sprijin financiar pentru acest institut.

Pentru conducerea Institutului de Istorie a Religiilor s-a vehiculat numele lui Andrei Plesu, insa surse din Academie sustin ca este putin probabil ca el sa accepte aceasta responsabilitate, in conditiile in care conduce si Colegiul „Noua Europa".

„Nu stim daca Andrei Plesu va fi unul dintre candidati, insa sigur se va organiza concurs pentru toate cele 15 posturi", spune acad. Marius Iosifescu, vicepresedinte al Academiei.