Un sondaj realizat de institutul Mediana Adria si citat de postul de radio B92 din Belgrad arata ca 60,8% dintre sarbii din Kosovo nu-si vor parasi locurile natale daca provincia isi va declara independenta.

82,4% dintre respondenti considera ca cel mai bine ar fi ca provincia sa ramana in cadrul Serbiei, intr-o forma de autonomie. Printre problemele evocate de etnicii sarbi chestionati in sondaj se afla nivelul de trai, somajul si lipsa oportunitatilor economice, a securitatii personale si a proprietatii. Ultimul loc pe lista prioritatilor sarbilor kosovari este detinut de imbunatatirea relatiilor cu Serbia. 80,3% dintre sarbi considera ca o proclamarea independentei provinciei este complet inacceptabila, si doar 1,4% ar sprijini in totalitate independenta Kosovo.

Independenta provinciei pare inevitabila, potrivit recentului anunt al formarii guvernului Kosovo facut de catre premierul desemnat Hashim Thaci. "Noi, guvernul, avem in comun atasamentul nu numai pentru independenta provinciei Kosovo, ci si o abordare comuna a tuturor provocarilor cu care se confrunta Kosovo", a declarat Thaci dupa ce a prezentat componenta Executivului.