Lidia Barbulescu a fost aleasa, ieri, in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii cu 15 voturi "pentru" si unul impotriva, ea inlocuindu-l in acest post pe Anton Pandrea. Singura candidatura depusa la functia de presedinte al CS
Lidia Barbulescu a fost aleasa, ieri, in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii cu 15 voturi "pentru" si unul impotriva, ea inlocuindu-l in acest post pe Anton Pandrea. Singura candidatura depusa la functia de presedinte al CSM a fost cea a Lidiei Barbulescu. Judecatorului Anton Pandrea si procurorului Dan Chiujdea li s-au incheiat, ieri, mandatele de presedinte, respectiv vicepresedinte al CSM, detinute timp de un an, potrivit Constitutiei. Vicepresedinte a fost ales procurorul Gratiana Isac, cu unanimitate de voturi.
Lidia Barbulescu si-a prezentat, ieri, planul de actiune, subliniind ca doreste o transparenta mai mare a activitatii CSM si a pledat pentru un sistem judiciar coerent, in care procurorul sa aiba un statut puternic.
Barbulescu a spus ca nu crede in mezalianta, ci in colaborare, de pe pozitii egale, cu respectarea atributiilor in vederea reusitei actului de justitie, pentru ca "Justitia trebuie sa devina un serviciu public".
"Cand vom responsabiliza procurorii, judecatorii, personalul auxiliar in vederea realizarii unui serviciu public, atunci vom avea mai clar definite elementele de independenta presupuse a fi avute de fiecare in parte.
Doresc ca CSM sa lucreze ca un tot unitar", a sustinut Barbulescu. Noul presedinte al CSM a spus ca poate nu au fost facute bine colectivele separate - procurori si judecatori -, apreciind ca ar fi bine ca cele doua categorii de magistrati sa lucreze impreuna.
Pe de alta parte, noul presedinte al CSM a spus ca institutia ar trebui sa manifeste o colaborare mai fructuoasa, mai puternica cu asociatiile profesionale legal constituite si cu societatea civila, si nu pentru transparenta activitatii Consiliului, ci a sistemului judiciar si pentru indreptarea aspectelor negative din sistem.
Ea a remarcat ca aspectele de practica neunitara constatate la instante au fost bine gestionate de CSM."La noi inca este un nivel ridicat de coruptie"Prezent la sedinta CSM, seful statului a spus ca unul din marile sale obiective a fost ca eticheta pentru Guvernul Tariceanu vis-a-vis de coruptie sa nu fie aceeasi care a fost la sfarsitul mandatului, in 2004, pentru Guvernul Adrian Nastase. "Şi va asigur ca o sa reusesc", le-a spus Basescu membrilor CSM.
El a precizat ca prin tot ce a facut in mandatul sau a respectat principiul "coruptie-toleranta 0".
"Eu imi spun parerea, la noi inca este un nivel ridicat de coruptie si va rog sa nu va suparati ca o spun, nu o spun la adresa judecatorilor sau procurorilor, in toate segmentele societatii sunt uscaturi, exista un dram de coruptie in toate segmentele sociale", a afirmat Basescu.
Potrivit acestuia, 90% dintre judecatori si procurori sunt oameni perfect onesti.
"Dar cei cinci la suta din cei pe care ii avem, fie ca sunt politicieni sau judecatori, trebuie sa-i scoatem din sistem", a precizat seful statului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.