Inaintea trecerii la votarea noului presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Anton ne-a dat raspunsul referitor la succesorul sau: „Nu e clar ca se trece la epoca de matriarhat?“ Intr-adevar, in urma votului, presedinte al CSM este, de ieri, judecatorul Lidia Barbulescu, vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Votul a fost de 15-1, in sensul ca procurorul general Codruta Kovesi a votat impotriva. Stafeta vicepresedintelui Dan Chiujdea a fost preluata, tot prin vot, de catre Gratiana Isac, procuror DIICOT. La prima parte a sedintei, unde vechea conducere a CSM a prezentat un raport tras de par, fara consistenta, a prezidat presedintele Romåniei, Traian Basescu. Sefului statului nu i-a lipsit nici simtul umorului, dar nici biciul cu care a despicat apele la CSM, evidentiind dezbinarea din interiorul Consiliului si concluzionånd: „Va calcati singuri in picioare!“

Ca sa-i faca pe plac presedintelui, care se simtea cam inghesuit in sala de la Consiliu, Anton Pandrea a tinut sa explice jurnalis tilor ca locul lor e afara, unde le-a fost amenajat „un spatiu special“. Spatiul era, de fapt, holisorul de cativa metri patrati din cladirea inchiriata de ani de zile de catre CSM, pe zeci de mii de euro. In aceste conditii, jurnalistii au ascultat de afara discursurile tinute de membrii CSM, pentru ca fiecare dintre acestia, ca aveau sau nu a spune ceva, a vrut sa-si dea importanta in fata presedintelui. Notabile au fost doar cateva dintre luarile de cuvant. Dan Lupascu, fost presedinte al CSM, a explicat, taios, ca e „plictisit de cuvantul Justitie“ si a ales sa se uite pe posturile straine. Magistratul a facut trimitere spre un documentar vizionat la Animal Planet, cu o tigroaica devenita mama adoptiva pentru niste purcelusi, subliniind ca preconiza un rezultat dramatic, si anume devorarea purcelusilor, chiar daca lor li se pusesera veste cu dungi, atentionand ca CSM ar putea avea soarta purcelusilor. „Am sentimentul ca jocurile se fac peste capetele noastre“, a mai spus Lupascu. Fostul presedinte al CSM a lasat sa se inteleaga ca aceasta institutie nu este garantul independentei Justitiei, aratand ca in Constitutie se stipuleaza aceasta garantie, dar ea ramane „o declaratie superba“ si atat. Lupascu a pus in discutie si fondurile de care, desi avute, CSM nu a beneficiat, dar si faptul ca tezele codurilor nu au fost vazute de membrii Consiliului si a aratat necesitatea ca toti sa-si faca un proces de constiinta. Lupascu a adaugat, ironic, facand trimitere la avize asteptate de CSM de la Ministerul Justitiei din 2004 si pana azi, ca „daca Macovei ne ignora, Chiuariu ne mintea“. „Daca nu reusim sa ne autoimpunem, nimeni nu o sa faca ceva pentru noi“, a concluzionat fostul presedinte al CSM. Una dintre marile suparari ale lui Dan Lupascu, care e in acelasi timp o problema reala de structurare de atributii in CSM, este aceea ca multe dintre aceste atributii au fost transferate din puterea de decizie a plenului in puterea de decizie a sectiilor pentru judecatori si procurori. „Avem trei consilii in unul singur“, a mai spus Lupascu.

Nemultumirile tinerei Kovesi
Alt discurs taios a fost tinut de procurorul general al Romaniei. Codruta Kovesi a pus pe tapet o serie de probleme care s-ar fi dorit a fi ascuns sub presul CSM. Kovesi a cerut Consiliului reactii imediate fata de imixtiunile din justitie si gasirea unor solutii pentru criza de personal din sistem. Procurorul general Kovesi a spus ca ar dori ca, atunci cand procurorii sunt citati la comisii de ancheta, CSM sa le apere reputatia si sa delimiteze pe cei care-si fac treaba de cei care gresesc, iar acestia din urma sa nu mai fie tolerati si sa li se aplice sanctiuni imediate. Din punct de vedere al procurorului general al Romaniei, prioritatea CSM ar trebui sa o reprezinte consolidarea inspectiei judiciare, prin angajarea de personal propriu, si nu prin metoda detasarilor. Kovesi a criticat maniera de lucru a CSM in care, personal, primeste raspunsuri formale dupa luni de zile, intreband cine este vinovat pentru incarcatura mare de dosare pe cap de procuror sau de functionarea unor parchete cu un singur procuror. Referitor la scurgerile de informatii din parchet, Kovesi a subliniat ca CSM nu a facut nimic in acest sens, dand exemplu o sesizare facuta personal cu privire la un procuror caruia nu i-a dat numele.