Consiliul Concurentei a amendat cu 305.500 lei companiile General Electric Capital Corporation si Dogus Holding pentru ca au omis sa notifice preluarea in 2005 a controlului in comun asupra Turkiye Garanti Bankasi si, indirect, asupra sucursalei din
Consiliul Concurentei a amendat cu 305.500 lei companiile General Electric Capital Corporation si Dogus Holding pentru ca au omis sa notifice preluarea in 2005 a controlului in comun asupra Turkiye Garanti Bankasi si, indirect, asupra sucursalei din Romania a Garanti Bank, a anuntat ieri autoritatea.
General Electric Capital Corporation, divizie a concernului american General Electric (GE), a fost sanctionata cu 196.000 de lei, in timp ce grupul turc Dogus trebuie sa plateasca o amenda de 109.500 de lei, se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.
Autoritatea a emis, totodata, o decizie de neobiectiune privind concentrarea economica realizata de cele doua companii, dupa ce a analizat operatiunea pentru a stabili compatibilitatea concentrarii economice cu un mediu concurential normal.
Turkiye Garanti Bankasi AS, care activeaza in Romania prin Garanti Bank International NV Sucursala Romania, a fost controlata anterior de Dogus Holding.
In 2005, General Electric Consumer Finance a achizitionat 25,5% din titlurile Garanti Bank de la grupul Dogus, pentru 1,81 miliarde de dolari.
Sucursala locala a Garanti Bank tinteste pentru acest an triplarea activelor, la peste 600 de milioane de euro.
Grupul turc Dogus are operatiuni in domeniul financiar, auto, constructii, turism, media, real-estate si imobiliar.
Divizia grupului General Electric este prezenta si pe piata romaneasca din toamna anului 2006, dupa ce a achizitionat compania de leasing Motoractive Leasing IFN, precum si societatea de credite de consum Ralfi IFN, care opereaza sub brandul Estima Finance, si firma de credite ipotecare Domenia Credit IFN.
Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat la 140 de milioane de euro.
In decembrie 2007, GE a transferat 49,9% din actiunile celor trei companii catre Dogus, operatiunea reprezentand prima etapa a procesului de consolidare a afacerilor diviziei de servicii financiare a concernului american in Romania. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.