In plina poveste de dragoste cu fostul model Carla Bruni, seful statului francez primeste din partea celei de-a doua foste sotii a sa, Cécilia, o serie de "complimente" nu tocmai placute. Acestea sunt prezentate in ultima carte consacrata Céciliei, scrisa de Anna Bitton, jurnalista saptamanalului Le Point. Fragmente din aceasta carte au fost publicate de Le Nouvel Observateur si preluate de Mediafax.
Saptamanalul scrie, rezumand, ca "Franta este condusa de un fustangiu, dublat de un zgarcit, un agitat incapabil de dragoste si lipsit de demnitate...". Acestea sunt cuvintele Céciliei la adresa lui Nicolas Sarkozy, culese din confidentele fostei prime doamne a Frantei, prezentate in volumul scris de jurnalista Anna Bitton, si oferite, pentru edificarea poporului, intr-o carte-portret intitulata sugestiv "Cécilia".
Conceputa ca o carte amicala - pe care autoarea a dedicat-o chiar eroinei sale - aceasta se dovedeste, in momentul lecturii, de o cruzime implacabila pentru Sarkozy. Le Nouvel Observateur scrie ca, in acest volum, "Cécilia descrie ceea ce a fost viata ei, intr-un amestec de clisee si de luciditate veninoasa". Politica: "Un decor de western in spatele caruia nu e nimic". Anturajul lui Sarkozy: "O banda de raufacatori", "niste tineri care s-au trezit umflati de putere si care se cred printii Parisului". Marile prietene, Mathilde Agostinelli de la Prada si Agnes Cromback de la Tiffany, care au rupt legaturile cu Cécilia dupa divort: "Niste mate fardate si interesate". Cat despre tinerele doamne care ocupa functia de ministri ai Guvernului, a caror frumusete Sarkozy a laudat-o, Cécilia spune: "Acum, ca nu mai exista o first lady, trebuie sa iasa la brat cu fete dragute, imbracate de la Dior".
"Lady Di in versiune frantuzeasca"
In afara de cartea Annei Bittton, publicata de Editura Flammarion, in Franta sunt prevazute sa apara alte doua volume consacrate fostei sotii a presedintelui francez - "Ruptures", de Yves Derai (Éditions du Moment), si biografia realizata de alti doi jurnalisti, Denis Demonpion si Laurent Léger, "Cécilia, la face cachée de l'ex-premiere dame", Pygmalion. "Avalansa editoriala ar putea insemna intronarea unei Lady Di in versiune frantuzeasca", comenteaza Le Nouvel Observateur, care crede ca succesul cartilor va arata capacitatea "doamnei" de a face rau. "Este cartea celei care nu a vrut sa devina regina. Cécilia Sarkozy, care dispretuieste astazi politica, a visat mult timp la ea. Sa fie recunoscuta. Sa-si afirme superioritatea in fata politicienilor de profesie. Sa mearga pe teren, sa fie aleasa - la primaria din Neuilly, de exemplu, pentru care se pregatea sa candideze in momentul in care s-a produs prima despartire de sotul sau. Sedusa si rapita de Richard Attias in 2005, intoarsa la Nicolas Sarkozy in 2006 <<din datorie>>, spune ea astazi, Cécilia Sarkozy a sfarsit prin a divorta ca atunci cand incerci sa scapi de la inec", mai spune publicatia franceza.
In cartea lui Bitton, Cécilia Sarkozy il descrie pe Richard Attias drept omul pe care l-a "iubit cel mai mult in viata". "Este barbatul vietii mele, iar eu sunt femeia vietii lui".
Ieri, Cécilia Sarkozy a cerut "suspendarea publicarii" cartii scrise de Anna Bitton, jurnalista a publicatiei "Point". La randul sau, jurnalista si-a exprimat uimirea fata de aceasta decizie a fostei prime doamne a Frantei de a apela la avocati. "Cartea este rezultatul unei relatii lungi, pe care am intretinut-o ani de zile in cadrul muncii mele de jurnalist politic", a declarat ea. Pe de alta parte, potrivit nouvelobs.com, Richard Attias a dezmintit zvonurile cu privire la o apropiata casatorie cu Cécilia Sarkozy, asa cum anuntase, in urma cu cateva zile, cotidianul Le Parisien.
Presedintele PublicisLive "dezminte formal zvonul cu privire la un ipotetic mariaj cu fosta sotie a lui Nicolas Sarkozy" si avertizeaza ca "orice aluzie la viata sa privata va face, de acum incolo, obiectul unor procese". (D.M.V.)