Previziunile analistilor sau adeverit, Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut ieri dobanda de politica monetara la nivelul actual de 4%, a aratat unul dintre purtatorii de cuvant ai institutiei cu sediul la Frankfurt, citat de AFP, informeaza News
Previziunile analistilor sau adeverit, Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut ieri dobanda de politica monetara la nivelul actual de 4%, a aratat unul dintre purtatorii de cuvant ai institutiei cu sediul la Frankfurt, citat de AFP, informeaza NewsIn.
Analistii citati de Reuters au spus ca Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul actual de 4%, analizand cu atentie daca majorarea salariilor este o problema reala si daca este nevoie de o inasprire a politicii monetare.
BCE se confrunta cu cel mai complicat cadru macroeconomic din ultimii ani, in contextul in care exista riscul ca inflatia de 3,1%, care depaseste nivelul tintit de institutia cu sediul la Frankfurt, sa declanseze o spirala de durata salarii-preturi, insa o posibila incetinire a cresterii economice de pe pietele internationale aduce argumente impotriva majorarii dobanzii-cheie. Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, i-a luat prin surprindere pe multi economisti luna trecuta, cand a declarat ca unii dintre membrii Consiliului guvernatorilor institutiei cu sediul la Frankfurt sunt in favoarea majorarii dobanzii-cheie. Un numar de 36 dintre cei 71 de economisti care au participat saptamana trecuta la un sondaj Reuters au estimat ca dobanda-cheie a BCE va fi mentinuta la nivelul actual de 4% in 2008, opt analisti au estimat ca dobanda-cheie ar putea fi urcata, iar 27 au spus ca BCE va cobori dobanda de politica monetara. Banca Centrala Europeana tinteste catre o inflatie de sub 2%BCE tinteste o inflatie de sub 2% pe termen mediu, dar incepand din septembrie presiunile inflationiste s-au accentuat ca urmare a scumpirii petrolului. BCE nu estimeaza ca petrolul sa inregistreze o scumpire asemanatoare si in 2008, ceea ce inseamna ca inflatia ar trebui sa se tempereze inapoi inspre nivelul tintit de Banca Centrala Europeana in decursul lui 2008. Scenariul acesta, insa, ar putea sa nu se materializeze daca muncitorii si angajatorii vor lua in calculul salariilor si accentuarea inflatiei si preturile fixate pentru bunurile principale. Prin urmare, economistii considera ca, in cadrul conferintei de presa de marti, Trichet va trebui sa faca eforturi sustinute pentru a convinge publicul ca accentuarea inflatiei este un fenomen temporar. Acestia se asteapta ca Trichet sa sustina, in continuare, ca BCE va majora dobanda de politica monetara daca este nevoie, pentru a controla inflatia, sperand ca nu va fi necesara o asemenea masura, care ar putea incetini economia zonei euro in contextul inaspririi contextului economic mondial. "Exista speranta ca daca vor ameninta cu luarea anumitor masuri, nu vor fi nevoiti sa actioneze", a declarat economistul sef pentru zona euro din cadrul BNP Paribas. La sfarsitul saptamanii trecute, Trichet le-a spus conservatorilor din Germania ca BCE va face tot ce este necesar pentru a mentine preturile sub control.Bank of England mentine dobanda de referinta la 5,5%Comitetul de politica monetara al Bank of England a decis ieri sa mentina dobanda de referinta la nivelul de 5,5%, arata un comunicat al Bank of England, informeaza NewsIn.
Analistii citati miercuri de Reuters estimasera ca ar fi fost posibil ca Bank of England sa coboare dobanda de politica monetara, in contextul in care cel mai mare lant de magazine de imbracaminte din Marea Britanie, Marks & Spencer, a afisat o scadere a vanzarilor cu 2,2% in perioada celor trei luni incheiata in 29 decembrie.
Cotatia actiunilor Marks & Spencer scazuse cu 20%, ceea ce a accentuat estimarile potrivit carora Bank of England ar fi putut cobori ieri dobanda-cheie cu 0,25% pana la 5,25%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.