Datorita avizului dat de BNR pentru relaxarea normelor de creditare si aparitiei de noi jucatori in a doua parte a anului, concurenta pe piata bancara a dat din nou batai de cap departamentelor de dezvoltare din cadrul bancilor. Dupa o serie de studi
Datorita avizului dat de BNR pentru relaxarea normelor de creditare si aparitiei de noi jucatori in a doua parte a anului, concurenta pe piata bancara a dat din nou batai de cap departamentelor de dezvoltare din cadrul bancilor. Dupa o serie de studii de piata, 14 banci au ajuns la concluzia ca este oportun sa isi indrepte atentia catre zona rurala.
Totul a inceput cu deschiderea catorva sucursale zonale si cu instalarea de ATM-uri, insa in prezent au reusit chiar sa puna la dispozitie produse specializate in functie de nevoile specifice si capacitatea de rambursare.
De regula, plata ratelor se face lunar, dar datorita caracterului sezonier al activitatii solicitantilor, graficul de rambursare va fi adaptat corespunzator perioadelor de incasare ale clientilor. Totusi, se impune ca ratele ce urmeaza a fi rambursate intr-un an sa reprezinte o anumita proportie din valoarea creditului, in functie de banca. Plata dobanzii se efectueaza totusi lunar, aceasta daca produsul de finantare nu este prevazut cu perioada de gratie la dobanda.
Conform Legii privind creditul agricol pentru productie (in vigoare la data aprobarii produsului - Legea nr. 150/2003), beneficiarii creditelor pe componenta de activitate curenta pot beneficia de anumite facilitati din partea statului, in cazul in care indeplinesc conditiile stipulate in legea mai sus mentionata. In acest sens, banca va elibera documente privind utilizarea si rambursarea creditului in vederea obtinerii de catre clienti a alocatiilor bugetare.
Fara discutie, CEC este liderul din acest punct de vedere si, pentru a atrage cat mai multi cilenti, ofera facilitati de creditare persoanelor fizice prin acceptarea solicitantilor cu varsta pana la 75 de ani si venituri minime de 75 de ani. Persoanele juridice constituite sub forma de IMM, asociatiile familiale, asociatiile agricole cu personalitate juridica au la dispozitie creditul Pro Agricol. Destinatia finantarii este fixa: achizitia de echipamente agricole noi sau second-hand (dar, atentie, nu mai vechi de 3 ani) de la SC MAT SA CRAIOVA. Beneficiarul trebuie sa asigure din surse proprii 15% din valoarea achizitiei pentru ca banca sa finanteze restul. Echipamentul achi+zitionat va reprezenta garantia creditului pana la achitarea sa, alaturi de un bilet la ordin in alb si contul curent deschis.
BRD pune la dispozitie Creditul pentru Finantarea Culturilor Agricole destinat atat persoanelor juridice, cat si producatorilor individuali pentru o perioada maxima de 12 luni, dar care sa indeplineasca o conditie esentiala: sa cultive minimum 100 hectare de teren. Ceea ce ajuta cu adevarat pe beneficiarul creditului este perioada de gratie totala ( pentru principal, dar si pentru dobanda) pe maximum 10 luni.
Creditul solicitat trebuie sa fie de minimum 50.000 RON, banca asigurand finantarea cheltuielii in proportie de 60 pana la 80% din valoarea totala. Aportul personal poate fi in natura sau in numerar. Banca Comerciala Carpatica ofera Creditul Agricol pentru sustinerea si dezvoltarea activitatii agricole si pentru activitatii de piscicultura, acvacultura, apicultura. Banca pune la dispozitie doua modalitati de finantare: creditul pentru activitate curenta pe o perioada de pana la 36 luni si creditul pentru investitii cu finantare de pana la 95% din valoarea necesara derularii proiectului de investitii, pe o perioada de pana la 120 luni.
Creditul pentru activitatea curenta se poate acorda in sistem revolving, insemnand ca beneficiarul are la dispozitie o linie de credit.
Practic, pe masura ce clientul ramburseaza ratele la credit poate imprumuta ori de cate ori are nevoie, pana la valoarea initial aprobata a creditului, fara sa fie nevoie de niciun alt document suplimentar. Finantarea creditelor de investitii poate fi acordata si in alte valute (euro, USD), iar daca solicitantul intampina dificultati in plata ratelor lunare, clientul poate solicita o perioada de gratie pentru maximum 12 luni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.