Acum cateva zile am aflat ca astrograma Romaniei pentru 2008 arata ca noul an va sa fie calm, pragmatic si favorabil cooperarii rationale. In ciuda faptului ca bolta cereasca e cel mai vechi si mai fidel instrument de navigatie pentru orice carmaci,
Acum cateva zile am aflat ca astrograma Romaniei pentru 2008 arata ca noul an va sa fie calm, pragmatic si favorabil cooperarii rationale. In ciuda faptului ca bolta cereasca e cel mai vechi si mai fidel instrument de navigatie pentru orice carmaci, presedintele Basescu ori nu stie sa citeasca in astri, ori nu i-a placut ce-a citit, asa ca, indata ce toata Romania s-a intors din vacanta, a luat-o de la capat cu vrajba.
Dl presedinte a retinut desigur din relatia sa unilateral privilegiata cu Washingtonul ideea de legitimitate a loviturilor preventive, si o aplica in politica interna cu o consecventa demna de o cauza mai buna. In 2005, abia ce incropise o coalitie de guvernare; a doua zi, pe cand toata suflarea se astepta sa-l vada lovind necrutator in adversari, ne-am trezit ca loveste in proaspetii aliati. Odata cu inundatiile, tinta obsedanta a loviturilor preventive s-a precizat, si de atunci pana azi PNL a ramas titularul agresiunilor prezidentiale. Cum desemneaza PNL un ministru, cum ii da la cap presedintele - preventiv, se-ntelege.
Are sau nu dreptate, n-are a face, mass-media e la post pentru a dovedi ca a avut dreptate cu asupra de masura. Schema e clara: presedintele anunta preventiv ca alegerea PNL e cat se poate de proasta, si, "la un semn, deschisa-i calea": mass-media se arunca cu voluptate in opera de distrugere - comandata, nu-i asa, preventiv. La o retrospectiva a anului politic 2007, moderatoarea repeta ca pe un lucru bine stabilit ca discutia Ministrului de Externe al Romaniei cu Secretarul de Stat american s-ar fi redus la cateva oftaturi aprobatoare. Fals. Degeaba a explicat intr-un interviu din "22", dl Ratesh, martor cat se poate de obiectiv la vizita in SUA, ca a confunda fotografia din deschidere cu discutia propriu-zisa tine fie de ignoranta crasa, fie de rea-credinta si mai crasa; colegii sai s-au facut, se fac si se vor face ca nu aud.
Sa fim bine intelesi: departe de mine gandul ca ministrii PNL ar fi perfecti. E uman sa gresesti din cand in cand, si fiecare dintre ei a fost mai uman decat s-ar fi cuvenit in toiul unui razboi atat de crancen. Dar daca mass-media l-ar taxa pe dl. Basescu la fel de "preventiv", i-ar trebui cel mult doua zile - si nicio minciuna - ca sa ne convinga, cu mic, cu mare, ca nimeni nu-i poate disputa multiubitului nostru presedinte gloria de campion al erorilor politice.
Copioasele huiduieli cu care a fost primit discursul de Anul Nou al dlui Basescu in Piata Constitutiei au ramas necunoscute celei mai mari parti a opiniei publice fiindca televiziunile au avut grija sa le mascheze cu focuri de artificii oportune, dar presedintele insusi n-ar trebui sa le ignore. Cota de succes a zarvei pe care dl Basescu o confunda cu politica este in continua scadere. Cum aceasta cota e, de fapt, singurul indicator care il preocupa, faptul ca D-sa nu a tras concluziile care se impuneau din acest incident e nu numai dizgratios, ci si ingrijorator. Efectele spritului asupra discernamantului prezidential sunt si ele umane, chiar daca nu prea legitime, dar, daca D-sa se imbata acum si cu apa rece, avem o problema.
Poate ca, in era GPS-ului, astrogramele ii par demodate marelui carmaci. Foarte bine, sa citeasca atunci in exasperarea cu care l-a primit partenerul sau predilect de dialog direct, "poporul", in noaptea de Revelion: mai regal decat insusi regele Spaniei, care l-a intrebat retoric pe Chavez de ce nu tace odata, si romanii i-au spus dlui Basescu, in prag de An Nou, sa mai taca din gura.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.