Acum cateva zile am aflat ca astrograma Romaniei pentru 2008 arata ca noul an va sa fie calm, pragmatic si favorabil cooperarii rationale. In ciuda faptului ca bolta cereasca e cel mai vechi si mai fidel instrument de navigatie pentru orice carmaci, presedintele Basescu ori nu stie sa citeasca in astri, ori nu i-a placut ce-a citit, asa ca, indata ce toata Romania s-a intors din vacanta, a luat-o de la capat cu vrajba.
Dl presedinte a retinut desigur din relatia sa unilateral privilegiata cu Washingtonul ideea de legitimitate a loviturilor preventive, si o aplica in politica interna cu o consecventa demna de o cauza mai buna. In 2005, abia ce incropise o coalitie de guvernare; a doua zi, pe cand toata suflarea se astepta sa-l vada lovind necrutator in adversari, ne-am trezit ca loveste in proaspetii aliati. Odata cu inundatiile, tinta obsedanta a loviturilor preventive s-a precizat, si de atunci pana azi PNL a ramas titularul agresiunilor prezidentiale. Cum desemneaza PNL un ministru, cum ii da la cap presedintele - preventiv, se-ntelege.
Are sau nu dreptate, n-are a face, mass-media e la post pentru a dovedi ca a avut dreptate cu asupra de masura. Schema e clara: presedintele anunta preventiv ca alegerea PNL e cat se poate de proasta, si, "la un semn, deschisa-i calea": mass-media se arunca cu voluptate in opera de distrugere - comandata, nu-i asa, preventiv. La o retrospectiva a anului politic 2007, moderatoarea repeta ca pe un lucru bine stabilit ca discutia Ministrului de Externe al Romaniei cu Secretarul de Stat american s-ar fi redus la cateva oftaturi aprobatoare. Fals. Degeaba a explicat intr-un interviu din "22", dl Ratesh, martor cat se poate de obiectiv la vizita in SUA, ca a confunda fotografia din deschidere cu discutia propriu-zisa tine fie de ignoranta crasa, fie de rea-credinta si mai crasa; colegii sai s-au facut, se fac si se vor face ca nu aud.
Sa fim bine intelesi: departe de mine gandul ca ministrii PNL ar fi perfecti. E uman sa gresesti din cand in cand, si fiecare dintre ei a fost mai uman decat s-ar fi cuvenit in toiul unui razboi atat de crancen. Dar daca mass-media l-ar taxa pe dl. Basescu la fel de "preventiv", i-ar trebui cel mult doua zile - si nicio minciuna - ca sa ne convinga, cu mic, cu mare, ca nimeni nu-i poate disputa multiubitului nostru presedinte gloria de campion al erorilor politice.
Copioasele huiduieli cu care a fost primit discursul de Anul Nou al dlui Basescu in Piata Constitutiei au ramas necunoscute celei mai mari parti a opiniei publice fiindca televiziunile au avut grija sa le mascheze cu focuri de artificii oportune, dar presedintele insusi n-ar trebui sa le ignore. Cota de succes a zarvei pe care dl Basescu o confunda cu politica este in continua scadere. Cum aceasta cota e, de fapt, singurul indicator care il preocupa, faptul ca D-sa nu a tras concluziile care se impuneau din acest incident e nu numai dizgratios, ci si ingrijorator. Efectele spritului asupra discernamantului prezidential sunt si ele umane, chiar daca nu prea legitime, dar, daca D-sa se imbata acum si cu apa rece, avem o problema.
Poate ca, in era GPS-ului, astrogramele ii par demodate marelui carmaci. Foarte bine, sa citeasca atunci in exasperarea cu care l-a primit partenerul sau predilect de dialog direct, "poporul", in noaptea de Revelion: mai regal decat insusi regele Spaniei, care l-a intrebat retoric pe Chavez de ce nu tace odata, si romanii i-au spus dlui Basescu, in prag de An Nou, sa mai taca din gura.