80 de localnici din Botosani care fac parte din Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta au scapat total sau partial de plata impozitului pe cladiri aferent anului 2008.Lucian Cilinschi, seful Serviciului deVoluntariat Botosani, crede ca scutirilesint prea mici Consiliul Local a adoptat recent o hotarire prin care mai mult de jumatate din voluntarii acestei structuri beneficiaza de o astfel de facilitate. Printre ei se regasesc o multime de persoane pentru care plata darilor la stat nu ar trebui sa reprezinte o problema financiara. Inspectorul scolar general adjunct Daniela Biolan, directorul societatii de transport local Ioan Comarita, directorul societatii de administrare a fondului locativ de stat Florinel Gornea, directorul Directiei Edilitare din primarie, Corneliu Daniulic, Ovidiu Eram, fiul vicepri-marului de Botosani Romulus Eram, Constantin Pasparan, sef serviciu in cadrul primariei, sint doar citiva dintre voluntarii scutiti total sau partial de plata impozitului pe cladire. Toti acestia au incheiat un „contract de voluntariat", care, printre altele, mai prevede ca au dreptul la formare profesionala gratuita, la compensatii in bani pentru timpul efectiv de lucru la interventii, la gratuitati pe mijloacele de transport in comun din localitate. Compensatiile banesti variaza de la 2,63 lei/ora pentru un muncitor necalificat la 3,66 lei/ora pentru persoanele care au studii superioare.

Majoritatea voluntarilor provin de la institutii sau societati de stat, foarte putini reprezentanti ai unor agenti economici reusind sa incheie un astfel de contract. Una dintre exceptii: Ovidiu Eram, fiul viceprimarului de Botosani, care lucreaza la societatea Nord Proiect, unde tatal este actionar si unde a fost director inainte de dobindirea functiei de la primarie.

Reprezentantii municipalitatii sustin ca in adoptarea amintitei hotariri nu au facut altceva decit sa respecte o prevedere legala. „Legea nu spune ca pot, ci ca beneficiaza de aceasta reducere", afirma Catalin Flutur, primarul de Botosani. Acesta mai spune ca scutirile si diminuarile de impozit sint nesemnificative si variaza in jurul sumei de 100 de lei pentru o persoana.

Voluntarii de la Botosani nu au avut anul trecut nici o interventie, insa scutire ori reducere de impozit au obtinut. Seful Serviciului crede ca acest lucru este normal deoarece oamenii in cauza au urmat cursuri de pregatire in afara programului de lucru. „Aceste scutiri de taxe si impozite nu justifica nici macar 5% din activitatea pe care o fac ei", afirma Lucian Cilinschi. De altfel, desi conduce un serviciu voluntar, acesta este salariat al primariei cu o retributie lunara de 1.100 de lei.

Atit acesta, cit si primarul sustin ca toate facilitatile acordate voluntarilor sint prevazute intr-o hotarire de guvern (1579 din 2005) privind statutul personalului voltuntar din serviciile de urgenta voluntare. Totodata, ei mai spun ca foarte greu s-au gasit oameni dispusi sa incheie contracte de voluntariat si ca majoritatea care au facut totusi acest lucru provin de la institutii si societati de stat in baza unei hotariri a Consiliului Local care prevede ca, pentru reducerea cheltuielilor de functionare a serviciului, sa se utilizeze cu precadere mijloacele tehnice si personalul din dotarea primariei si a unitatilor subordonate.