La o reuniune organizata de UDMR Covasna pe tema Legii invatamantului s-au formulat o multime de propuneri de amendamente care, daca ar fi adoptate, ar desavarsi maghiarizarea completa a centrului tarii. La sediul Bibliotecii Judetene din Sfantu-Ghe
La o reuniune organizata de UDMR Covasna pe tema Legii invatamantului s-au formulat o multime de propuneri de amendamente care, daca ar fi adoptate, ar desavarsi maghiarizarea completa a centrului tarii. La sediul Bibliotecii Judetene din Sfantu-Gheorghe, judetul Covasna, a avut loc o dezbatere organizata de filiala locala a UDMR. In afara de aproximativ 50-60 de cadre didactice de nationalitate maghiara, la dezbaterile conduse de sefa Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), Irma Keresztely, au mai participat si doi parlamentari ai UDMR: senatorul Ilona Szabo si deputatul Arpad Marton. Scopul dezbaterii a fost, potrivit organizatorilor, formularea unor amendamente la proiectul de lege privind invatamantul, in concordanta cu doleantele dascalilor din invatamantul de limba maghiara din zona.

De departe, cea mai nastrusnica propunere de amendament, formulata la reuniune, a fost cea vizand acordarea tinerilor unguri posibilitatea de a sustine examenele de admitere la orice forma de invatamant militar din Romania in limba maghiara. Cica „numai astfel s-ar asigura egalitatea de sanse“ la admitere. Daca o astfel de idee ar fi legiferata de Parlamentul Romaniei probabil ca ar urma sa avem, in cadrul Armatei Romane, batalioane cu „limba de instructie“ romana si alte batalioane in care cadrele militare si soldatii ar vorbi numai ungureste. Pentru ca acestor batalioane sa li se asigure „interoperabilitatea“ vor fi necesari, nu-i asa, traducatori. Urmand acelasi fir logic, vom avea doua state majore, unul de limba romana si altul de limba maghiara si, de ce nu, si doi ministri ai apararii. Unul, desemnat obligatoriu de UDMR. Sau de LaszloTokes. Daca, sa presupunem, ce vor dascalii din UDMR va deveni lege, atunci si tinerii tigani, lipoveni, germani, tatari etc. ar trebui sa aiba dreptul de a sustine admiterea la scolile militare in tiganeste, ruseste, nemteste, turceste etc. De aici si pana la transformarea Armatei Romane intr-un turn Babel n-ar mai fi decat un pas.

'Vrem examen de bacalaureat in ungureste!>>
Prima propunere a venit chiar din partea celei care conduce intregul invatamant din Covasna, inspectorul scolar general Irma Keresztely. „Nu este corect ca elevii maghiari sa aiba un examen in plus, ca numar. Este o masura discriminatorie, care defavorizeaza elevul, pentru ca la calcularea mediei nu este indiferent daca se imparte la patru sau la sase; poate influenta negativ rezultatul. De aceea, comisia consultativa a ISJ propune ca elevii minoritatilor sa poata sustine bacalaureatul in limba materna. Prin asta s-ar reglementa numarul probelor si accesul la note mai bune. Asta nu exclude invatarea limbii romane la nivel superior“, a declarat Keresztely. Dansa s-a facut a nu avea la cunostinta faptul ca majoritatea elevilor maghiari din judet nu numai ca nu cunosc limba romana „la nivel superior“. Ba mai mult, cei mai multi copii maghiari de acolo nu sunt capabili nici macar sa se exprime, cat de cat inteligibil, in limba oficiala a statului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.