Premierul isi mentine nominalizarea pentru portofoliul Justitiei si i-a transmis presedintelui ca nu poate cere o alta persoana in locul Noricai Nicolai doar pentru ca aceasta ii este antipatica.Tariceanu si Norica Nicolai, doi prietenide-ai lui Patriciu care nu se prea inteleg Calin Popescu Tariceanu riposteaza intr-o scrisoare fata de decizia sefului statului de a nu semna decretul prezidential de numire a Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei si respinge obiectiile formulate de acesta la adresa senatorului liberal. Potrivit textului documentului, difuzat de MEDIAFAX, primul-ministru afirma ca nu exista nici un argument de natura legala care sa justifice retragerea propunerii de numire a Noricai Nicolai si ii solicita sa o numeasca in functie „cit mai curind posibil". „Presedintele Romaniei nu poate sa solicite primului-ministru al Romaniei sa propuna o alta persoana pentru functia de ministru din simplul motiv ca nutreste o antipatie politica si personala fata de persoana nominalizata initial. Nici din cauza faptului ca a avut o relatie politica mai tensionata cu respectiva persoana. Nici daca a identificat un alt candidat care, in opinia sa, ar fi mai bun", se arata in scrisoarea premierului trimisa ieri dupa-amiaza la Cotroceni. Tariceanu subliniaza in document ca seful statului a identificat argumente de imagine prin care isi sustine solicitarea, nu de ordin legal, asa cum spune Constitutia. In plus, primul-ministru nu l-a lasat netaxat pe Basescu pentru referirile la incidentul in care Norica Nicolai si-a lasat nepoata sa voteze in Senat in locul ei. El aduce contraexemple chiar din CV-ul sefului statului: dosarul Flota si casa din strada Mihaileanu.

„Daca ar fi sa vorbim despre argumente de imagine si despre cazuri controversate, va reamintesc doar doua cazuri in care dumneavoastra ati fost implicat: dosarul Flota si casa achizitionata in strada Mihaileanu pe vremea cind erati primar al Capitalei. Ar fi nedrept sa analizam doar aceste doua cazuri pentru a judeca mandatele dumneavoastra de primar al Capitalei sau de presedinte al Romaniei. Am convingerea ca acelasi lucru ar trebui sa il evitati si dumneavoastra acum, in ceea ce o priveste pe doamna Norica Nicolai", ii spune Tariceanu presedintelui Basescu, aducind apoi argumente despre calificarea profesionala a senatorului liberal. El ii reaminteste totodata sefului statului ca a tacut in cazul fostului ministru al Justitiei Monica Macovei, implicata intr-un scandal public in legatura cu modul in care parintii acesteia au cistigat in justitie un imobil nationalizat, fara sa sustina atunci retragerea din Guvern sau ca imaginea justitiei ar fi afectata.

Potrivit unor surse liberale citate de MEDIAFAX, Tariceanu i-a anuntat pe ministri in sedinta de marti ca juristii Guvernului au analizat textul scrisorii trimise de Traian Basescu si ca nu considera ca motivele invocate sint suficient de intemeiate pentru retragerea propunerii. De altfel, mai multi lideri liberali declarau inca de marti ca partidul nu renunta la Norica Nicolai. Cel mai puternic argument invocat de premier si de penelisti in decizia de a ramine fermi pe pozitie se refera la decizia Curtii Constitutionale in cazul lui Adrian Cioroianu, potrivit careia presedintele poate cere primului-ministru o alta nominalizare daca sesizeaza probleme de incompatibilitate sau de ordin legal, insa nu are drept de veto.

„(...) Perceptia publica negativa cu privire la fapte anterioare in care doamna Nicolai a fost implicata in calitate de senator nu este de natura sa conduca la cresterea increderii in justitia din Romania, nici in rindul populatiei si nici in rindul partenerilor nostri externi", se arata in scrisoarea presedintelui Basescu, in care-i cerea premierului sa numeasca pe altcineva la Justitie.

Documentul semnat de seful statului a stirnit ieri un val de reactii din partea politicienilor de toate culorile, care considera in majoritate ca aceasta situatie este un nou motiv de razboi intre cele doua palate. Pe de alta parte, Ioan Stanomir, specialist in drept constitutional, avertizeaza ca se va ajunge la un blocaj in justitie daca premierul si seful statului nu vor cadea la pace. „Presedintele are dreptul sa refuze daca sint probleme de ordin juridic si la profilul de onorabilitate al candidatului. Poate sa o faca si probabil o va face in continuare", a comentat Stanomir pentru NewsIn. In opinia sa, atit Tariceanu, cit si Basescu pot sa recurga la arbitrajul Curtii Constitutionale, lucru care, spune el, nu se intimpla insa „in tari normale", acolo unde de obicei se ajunge la un compromis. „Presedintele poate sa refuze numirea Noricai Nicolai si a doua, si a treia oara, Guvernul poate sa intrebe probabil CCR de cite ori are voie seful statului sa refuze o nominalizare. Este insa clar ca, daca exista dubii de ordin moral prima data, ele vor exista si a doua, si a treia oara", a explicat Stanomir.

Constitutionalistul refuza insa sa comenteze precedenta decizie a CCR, din care reiese ca presedintele nu are drept de veto intr-o astfel de situatie. „Refuzul presedintelui este un veto implicit", adauga el. Despre un altfel de blocaj vorbeste deputatul jurist Sergiu Andon, care considera ca se poate ajunge la „contencios constitutional" daca „ambii protagonisti persevereaza in punctul de vedere initial, Guvernul putind sa ceara CCR sa-l oblige pe Traian Basescu sa o numeasca ministru pe Norica Nicolai".

Partidele sar in capul lui Basescu Crin Antonescu (PNL): „Sint consternat de faptul ca presedintele, dupa aproape o luna, dupa ce aceasta propunere a fost facuta publica, vine astazi si debiteaza practic in acest text lucruri fara absolut nici o acoperire". Cristian Diaconescu (PSD): „Respingerea Noricai Nicolai este dovada faptului ca mecanismul constitutional de formare a Guvernului nu functioneaza in Romania si ca problemele de interes national nu reprezinta o prioritate si nu stiu sa fie rezolvate de catre cei care conduc Romania". Emil Boc (PD-L): „Premierul ar trebui sa «mediteze» de mai multe ori inainte de a propune candidatii la functia de ministru. (...) Din nefericire, observatiile facute de presedinte - si o spun cu sinceritate - si-au avut rostul". Basescu il invita pe Tariceanu la discutii la Cotroceni Traian Basescu il asteapta astazi la Palatul Cotroceni pe premierul Tariceanu pentru a discuta despre numirea Noricai Nicolai in fruntea Ministerului Justitiei. "Presedintele Romaniei, Traian Basescu, isi exprima regretul pentru faptul ca nu a fost consultat de Primul ministru la desemnarea doamnei Norica Nicolai la functia de ministru al Justitiei. De asemenea, seful statului regreta faptul ca nici ulterior Primul ministru nu a dorit ca, impreuna cu Presedintele, sa gaseasca o solutie care sa dea un plus de credibilitate actului de justitie din Romania. Pentru a debloca situatia creata la Ministerul Justitiei, presedintele Romaniei i-a trimis o scrisoare Primului ministru, prin care il invita la o discutie pe aceasta tema joi, 10 ianuarie a.c, ora 18.30", se arata in comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale.

Declaratia de avere a nepoatei Noricai Nicolai, pe www.cotidianul.ro/select