Surplusul comercial al Chinei probabil a crescut in decembrie, stabilind astfel un record pentru anul trecut, in contextul in care rata exporturilor si-a mentinut trendul ascendent in ciuda suspiciunilor privitoare la calitatea unor produse. Ecartul comercial a crescut cu 16 procente, la 24,4 miliarde de dolari din 2006 pana in decembrie, conform unui studiu estimativ realizat de 21 de economisti coordonati de Bloomberg News. In acelasi studiu se arata ca exporturile au ajuns la 23% in luna decembrie a anului trecut, de la 22,8% cat era in noiembrie. Aceste statistici arata mai degraba cat de mare este in continuare cererea pentru produsele ieftine oferite de China, cum ar fi imbracaminte, incaltaminte si telefoane mobile, chiar si dupa ce exporturile de mancare din produse marine alterate si de asemenea anumite ingrediente de mancare pentru animale ce contineau substante otravitoare au afectat imaginea exporturilor provenite din China si care au adus cu ele o serie intreaga de proteste si apeluri de ingrijorare asupra calitatii produselor.
"Siguranta produselor este o scuza pentru protectionismul comertului", a declarat Zhu Baoliang, economist-sef al Centrului de Informatii al Statului Chinez, din Beijing.
Acesta a mai declarat ca "banii sunt cel mai important instrument de a calcula surplusul comercial pentru ca poate ajusta direct diferentele dintre preturile de import si cele de export". Zhu Baoliang spune ca guvernul ar trebui sa permita yuanului sa creasca cu 5% pe an fata de un cos mai mare de valute nu doar fata de dolarul american. Un yuan mai puternic ar scadea cererea pentru exporturi si ar calma rata inflatiei prin ieftinirea importurilor. Prognoza Lehman Brothers pentru yuan spune ca, in 2008, acesta se va aprecia cu 7 procente fata de dolarul american, informeaza Bloomberg.