In convorbirile inregistrate dintre Omar Hayssam si procurorul Ciprian Nastasiu apare un misterios „domn profesor“. Ziarul nostru crede ca personajul despre care cei doi vorbesc folosind un nume de cod este presedintele Traian Basescu. P
In convorbirile inregistrate dintre Omar Hayssam si procurorul Ciprian Nastasiu apare un misterios „domn profesor“. Ziarul nostru crede ca personajul despre care cei doi vorbesc folosind un nume de cod este presedintele Traian Basescu. Porecla se pare ca a fost gasita de Hayssam in timpul unei convorbiri din 22 iulie 2006. Sirianul ii spune procurorului ca a vazut ce scandal a izbucnit in Romania dupa ce s-a aflat de disparitia sa. Facand referire la presedinte, Hayssam spune ca va gasi el o solutie sa iasa din scandal pentru ca „aici e profesor, stie ce face“. Din acel moment ei ii spun presedintelui doar „domnul profesor“

Convorbirea este inregistrata pe 22 iulie 2006, la doua zile dupa ce Basescu le ceruse demisiile sefilor SRI, SIE si UM 0962. Hayssam spune pe telefon: „Pe scena politica vrea sa o foloseasca. Dar, parerea mea, cum a procedat profesorul foarte bine, ca a sarit la gatul lor chiar daca si-a sacrificat niste oameni pe care, in afara de seful dumneavoastra, meritau ei“. La o zi dupa demisiile lui Gheorghe Fulga, Radu Timofte si Virgil Ardelean, a renuntat la functie si Ilie Botos , pana atunci seful lui Nastasiu. In alta convorbire, Hayssam ii transmite „profesorului“ prin procuror sa fie atent pe cine nominalizeaza pe functiile ramase vacante

Cele mai grave fraze ale lui Omar Hayssam legate de „domn profesor“ apar tot in cursul unor convorbiri din 22 iulie 2006, cand sirianul spune ca „nu voi scoate capul pana nu discut cu dumneavoastra si daca aveti vreo indicatie de la domn profesor, altfel nici un fel de problema“. O alta fraza probabil face referire fie la israelieni (carora Hayssam le promisese ca ii va ajuta sa recupereze din Siria osemintele spionului-simbol Elia Cohen), fie la romani care ii cerusera dezvaluiri: „Putin ma intereseaza de ei. Eu ma bazez pe partea asta, nu ma bazez pe ei. Ma bazez pe domnul profesor, nu ma bazez pe ei“

La sfarsitul materialului, cititi toate convorbirile lui Hayssam

Convorbirile dintre sirianul Omar Hayssam si procurorul Ciprian Nastasiu scot la iveala noi elemente privind fuga lui Omar Hayssam si persoanele implicate in acest scandal. Ieri, cand convorbirile au fost facute publice, primele dintre ele fiind redate in forma integrala pe site-ul ziarului nostru, a atras atentia o anumita formulare care pare misterioasa. Hayssam face referire la un oarecare „domn profesor“. Intrebarea naturala e cine se ascunde in spatele acestui nume de cod folosit de Hayssam. Noi credem ca am deslusit acest mister. Este vorba de presedintele Traian Basescu. In continuare, analizand cateva fragmente din convorbirile obtinute de colegii nostri de la ziar, o sa ne sustinem afirmatia.

Lidia Popeanga-Mitchievici,Alecu Racoviceanu
Va cerem un strop de rabdare in a parcurge urmatorul text, poate prea stufos intr-o perioada in care v-ati obisnuit ca informatiile sa vina concise si rapide. Pur si simplu, pentru a intelege unele lucruri e nevoie de rabdare si, daca autoritatile nu o au, macar dumneavoastra cititorii sa o aveti.

Scurt istoric cu patru demisionari
Omar Hayssam a disparut, pentru autoritati si publicul larg, in noaptea de 29 spre 30 iunie 2006, cand nu s-a mai prezentat la proces. Curand a devenit oficial si ca Hayssam a fugit din tara. Pe 20 iulie, presedintele Traian Basescu ii convoaca la Palatul Cotroceni pe Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean. La iesirea de la presedinte, cei trei si-au anuntat demisia din functiile de director al SRI, director al SIE si, respectiv, sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna. O zi mai tarziu, isi da demisia si Ilie Botos din functia de procuror general al Romaniei.

In acea perioada, procurorul Ciprian Nastasiu cere punerea sub urmarire a telefonului sau, pentru ca incepuse sa primeasca SMS-uri si telefoane de la Omar Hayssam.Iata un fragment din una dintre cele noua discutii pe care Nastasiu si Hayssam le-au avut in cursul zilei de 22 iulie. Hayssam a folosit o cartela libaneza. Convorbirile au avut loc la orele 9.26, 9.33, 9.36, 9.37, 9.40, 9.53, 9.55, 9.58 si 10.03. Ele se intrerupeau din cauza semnalului slab al telefonului lui Hayssam.„Hayssam Omar: Ce, vedeti, ca astea sunt niste magarii, ca altceva nu pot fi... Nu pot fi... Pe scena politica vrea s-o foloseasca. Dar, parerea mea, cum a procedat profesorul foarte bine, ca a sarit la gatul lor chiar daca si-a sacrificat niste oameni pe care, in afara de seful dvs., meritau ei.

Ciprian Nastasiu: Da. Da, bine.
Hayssam Omar: Si ceilalti meritau soarta, pentru ca prea s-au folosit de toate, prea au facut ce-au vrut ei. O sa vorbim multe si chestiunile alea cu... magaria aia cand a venit profesorul, ca ei au dejucat un atentat la viata lui, ca au facut, ca au dres, toate sunt niste minciuni. Da.“ (inregistrata la 22.07.2006, la ora 9.26).

Scurte consideratii
„Domnul profesor“ apare astfel inca din prima convorbire inregistrata intre Hayssam si Ciprian Nastasiu. Considerand contextul in care aceasta convorbire avea loc, este clar ca omul care si-a sacrificat niste oameni „sarind la gatul lor“ nu putea fi decat Traian Basescu. De altfel, in ultima fraza a lui Hayssam se face referire la un eveniment din primavara anului 2005 (cand s-a consumat si rapirea jurnalistilor in Irak). Este vorba de anuntul ca SRI a dejucat o amenintare la viata presedintelui, amenintare care s-a dovedit a fi de fapt o masina de filaj cu paparazzi, legitimati la o agentie de detectivi, dar lucrand pentru un cotidian de tip tabloid.

Hayssam dovedeste ca urmarea foarte bine evenimentele din Romania, probabil citind ziarele pe Internet. Dupa ce pierde legatura cu Nastasiu, suna din nou, la ora 9.53, si frazele care urmeaza sa le reproducem demonstreaza ca stie ce fel de date ii trebuiau presedintelui Traian Basescu, pardon, „domnului profesor“, si ca isi da seama ca fuga sa se va sparge in capul omului de la Cotroceni si incearca sa indulceasca acest impact politic prin informatii despre rivalii sai.

'Sa-i transmiteti ca exista deschidere>>
„H.O.: Deci, v-am zis, puteti sa-i transmiteti lui domn profesor, daca gaseste o strategie de a folosi aceasta chestiune in favoarea lui intr-un fel sau altul, nu-i nici un fel de problema.

C.P.: Ihi. Va ganditi la ceva.
H.O.: Orice.
C.P.: Da.
H.O.: Alo?
C.P.: Alo, da, va aud.
H.O.: Da. Pai, deci, asa cum incearca s-o foloseasca altii impotriva lui, deci, pentru el as face orice.
C.P.: Ihi. Bine.
H.O.: Deci, asta sa-i transmiteti ca exista deschidere si bunavointa, fara probleme.
C.P.: Bine, de-acum va dati seama cum intelege el bunavointa... cand...
H.O.: Fara probleme si...
C.P.: Cand vede ca...
H.O.: Si sa urmareasca (dl „Profesor“ - n.r.) pe cine propune acuma ceilalti pentru posturile vacante.
C.P.: Pe cine sa urmareasca?
H.O.: Ceilalti acuma au dreptul sa propuna ceva pentru posturile eliberate.
C.P.: Da, sigur, nu, aia chiar ca nu-i problema noastra.
H.O.: Pai, nu, nu. Stai un pic, vorbesc pe scena acolo.
C.P.: Aha.
H.O.: Ihi.
C.P.: Da.
H.O.: Si cum a ramas cu...
C.P.: Si acuma, acuma n-o sa aveti repercusiuni de la cei pe care i-ati lasat cu buza umflata?“ (inregistrata la 22.07.2006, la ora 9.53)

Alte scurte consideratii
Din aceasta a doua convorbire inregistrata obtinem noi indicii ca persoana numita codificat „profesorul“ de catre Omar Hayssam este Traian Basescu. In primul rand, sirianul spune ca fuga sa este folosita impotriva lui Traian Basescu si se arata dispus sa faca orice pentru a indrepta aceasta stare de lucruri. Mai mult, referirea este foarte clara atunci cand se vorbeste despre nominalizarile la functiile ramase vacante. Doua dintre ele, SRI si SIE, le face direct presedintele, iar doua, serviciul secret al Internelor si Parchetul General, le fac „ceilalti“, adica ministrii lui Calin Popescu-Tariceanu.

Pe langa indiciile clare privind identitatea lui „domn profesor“, Hayssam mai lasa sa se inteleaga ca stie ca Parchetul General are o linie directa de comunicare cu Traian Basescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.