Cresterea de luni a dobanzii de politica monetara, de la 7,50 la 8%, a avut efect asupra cursurilor de schimb doar o singura zi, si aceasta, probabil, fiindca banca centrala a anuntat mult mai devreme decizia sa, in cursul sedintei, dupa ce obisnuise
Cresterea de luni a dobanzii de politica monetara, de la 7,50 la 8%, a avut efect asupra cursurilor de schimb doar o singura zi, si aceasta, probabil, fiindca banca centrala a anuntat mult mai devreme decizia sa, in cursul sedintei, dupa ce obisnuise piata cu anuntarea hotararii dupa inchiderea pietei valutare.
Cursul mediu al euro a urcat de la 3,5925 la 3,6333 lei, dupa ce luni coborase la 3,5798 lei.
"Nimeni nu este multumit cu nivelul de 8% al dobanzii, declara un dealer bancar. Banca centrala s-a temut de o crestere la 8,25%, iar acum atat speculatorii, cat si bancile forteaza o noua majorare a dobanzii, pe fondul mentinerii unei evolutii ascendente a inflatiei. Iar decizia ar putea veni chiar inainte de urmatoarea sedinta a C.A. al BNR, din februarie. Un semn in acest sens a fost oferit de nivelul randamentelor mari pe care Trezoreria le-a acceptat la licitatia de titluri de stat cu scadenta la sase luni. Pentru urmatoarele zile pragul de rezistenta al euro se va afla la 3,7 lei. Deprecierea leului ar putea aduce o interventie directa a BNR, care ar urma sa vanda valuta la fel ca la sfarsitul lui noiembrie trecut".
Ieri, Finantele au organizat o licitatie de titluri de stat cu scadenta la sase luni a carei valoare a fost de 1 miliard de lei, ofertele bancilor comerciale ridicandu-se la 1,265 miliarde lei. Trezoreria a acceptat sa se imprumute cu 1 miliard de lei, la un randament maxim de 9% si unul mediu de 8,76%.
Piata s-a deschis la valori apropiate de cele de la inchiderea de marti, 3,5980 - 3,6 lei, fata de 3,5910 - 3,5925 lei, pentru ca apoi presiunea pe vanzarea de moneda nationala sa aduca o crestere rapida peste pragul de 3,62 lei, pentru ca in jurul orei 16:00 maximul de tranzactionare sa fie de 3,6770 lei.
Ca o masura de stopare a deprecierii leului, BNR a anuntat pentru astazi o licitatie de certificate de depozit cu scadenta la trei luni, dar avand in vedere randamentele acceptate de Trezorie pentru sase luni, este posibil ca bancile comerciale sa refuze sa plaseze la o dobanda de 8%/an, cat este cea de politica monetara.
Demn de remarcat este faptul ca leul s-a disociat ieri de evolutia celorlalte monede emergente, care au inregistrat aprecieri fata de euro, care a coborat, de exemplu, pana la un minim de 3,58 zloti.
"In conditiile aversiunii fata de risc existenta in acest moment, leul reprezinta o investitie mai riscanta pentru investitori decat celelalte valute din regiune. Din acest motiv leul se depreciaza, iar valutele straine se apreciaza", a declarat un dealer pentru o agentie de presa. Pe fondul aversiunii fata de risc, investitorii cauta refugii mai sigure, cum este aurul, pretul unciei crescand ieri dimineata la Londra la 891,70 dolari, nou maxim istoric, fixingul fiind stabilit la 886,88 dolari, fata de 859,25 dolari, marti seara. Cursul mediu al monedei americane a indicat o depreciere a celei nationale cu aproape 3 bani (1,09%) de la 2,4430 lei, cat era marti, la 2,4696 lei.
Pe piata monetara dobanzile overnight si one week au inregistrat scaderi, urmare a nivelului mai ridicat de lichiditate din piata, acestea fiind cuprinse, conform BNR, intre 7,3 si 8%, respectiv intre 7,4 si 8,1%. Paritatea dintre moneda unica si cea americana a stagnat ieri in culoarul 1,4650 - 1,4750, investitorii asteptand intalnirea de astazi a boardului Bancii Centrale Europene unde va fi discutat nivelul dobanzii de politica monetara, dar si discursul din fata Congresului a sefului Rezervei Federale americane.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.