Medicii de familie au declarat ca va dura ceva timp pana cand Sistemul Informatic Unic Integrat  va deveni functional si sunt de parere ca ar trebui imbunatatit pentru a servi cadrelor medicale pentru o mai buna organizare, informeaza NewsIn.
Medicii de familie au declarat ca va dura ceva timp pana cand Sistemul Informatic Unic Integrat va deveni functional si sunt de parere ca ar trebui imbunatatit pentru a servi cadrelor medicale pentru o mai buna organizare, informeaza NewsIn.
Rodica Tanasescu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie, a declarat ca imediat dupa ce SIUI va deveni operational, fiecare medic va trebui sa introduca in baza de date informatii privind patologia pacientului, diagnosticul, retetele prescrise si analizele efectuate bolnavului. De asemenea, dr. Rodica Tanasescu a explicat ca nu toti medicii au primit laptopuri sau calculatoare de la Ministerul Sanatatii, spunand ca licitatiile pentru achizitionarea lor au fost contestate in nenumarate randuri.
Medicii isi pot procura softul de pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sau il vor primi gratuit pe un suport electronic. Programul poate fi utilizat fara ca laptopul sa fie conectat la Internet, acesta fiind necesar doar in momentul raportarii datelor catre Casele de Asigurari de Sanatate judetene. "Pana acum raportarea se facea verbal sau in scris, pe baza de incredere, iar periodic se faceau controale aleatorii, dar imediat dupa implementarea propriu-zisa, sistemul va fi o povara in plus pentru medici, pentru ca se mentine obligatia de a trece, datele, in scris, in registre", a explicat Tanasescu.
Medicul a mai spus ca toate datele raportate la Casele Judetene de Sanatate vor fi centralizate automat de CNAS, fara a se mai putea face absolut nicio modificare la datele deja introduse. Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie a atras atentia ca nu toti medicii stiu sa utilizeze acest sistem informatic, o parte dintre acestia nestiind sa foloseasca nici macar computerul, motiv pentru care, mai intai, ar trebui organizate cursuri, existand altfel riscul unor erori.Prima raportare in sistem va fi pe 1 februariePotrivit reglementarilor in vigoare, fiecare medic de familie este obligat, de la 1 ianuarie 2008, sa tina evidenta tuturor pacientilor si sa inregistreze toate consultatiile, bolile, tratamentele si retetele eliberate acestora in Sistemul Informatic Unic Integrat, lansat la sfarsitul lunii decembrie de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in intreaga tara.
Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a explicat ca principalele obiective ale sistemului sunt colectarea si gestionarea informatiilor economice si medicale necesare functionarii eficiente a sistemului asigurarilor de sanatate, transparenta privind controlul si gestionarea fondurilor bugetare ale CNAS, precum si evidenta persoanelor asigurate si a furnizorilor de servicii medicale.
Acesta considera ca prin gestionarea corecta a banilor, prin intermediul sistemului lansat, ar fi posibila o economie anuala de 20-30 la suta a fondurilor. Prin intermediul aplicatiilor noului sistem, toate informatiile raportate legate de retetele prescrise de medici si de biletele de trimitere sunt transferate in format electronic direct catre Casele Judetene de Asigurari de Sanatate si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
La 1 septembrie s-a incheiat faza de testare a aplicatiei, fiind vorba despre 26 de module, pentru fiecare furnizor de servicii din sistem, precum asistenta medicala primara, spitaliceasca, farmacii si asa mai departe. Ciurchea a explicat ca la jumatatea lunii septembrie a pus la punct activitatea de preproductie realizand trei site-uri, cate unul pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si respectiv Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Brasov si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Valcea.
El a mai spus ca prima raportare in SIUI va putea fi realizata incepand cu 1 februarie 2008. Mai mult, presedintele CNAS a atras atentia ca in cazul in care la nivelul unui judet apar defectiuni sau probleme legate de sistemul informatic, zona avariata este izolata fara a fi afectat intregul program. Prin intermediul noului sistem, CNAS va putea gestiona fondurile a circa 19 milioane de asigurati, fiind peste 17.000 de furnizori de servicii medicale si farmaceutice conectati la sistem. Sistemul Informatic Unic Integrat a costat 119 milioane de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin