Treizeci de detinuti de la Jilava confectioneaza indicatoare. Ei primesc 30 la suta din banii incasati de penitenciar de la firma producatoare, iar patru zile lucrate li se echivaleaza cu cinci executate.Suvenir din inchisoare pentru circulatia din libertate La atelierul de aplicat folie din Penitenciarul Bucuresti-Jilava se finalizeaza procesul de fabricare a indicatoarelor pentru drumurile nationale, judetene si comunale, de la semne de avertizare si informare pina la borne kilometrice. El este unul dintre cele 12 ateliere in care lucreaza treizeci de detinuti. Pina la ultima etapa, indicatoarele trec printr-un traseu complex: se aplica materialul reflectorizant pe tabla galvanizata, se preseaza, ajunge la vopsitorie, se fac gauri si se aplica folia de autocolant. Apoi se pun suporturile pentru prindere in stilpi, se impacheteaza in folii de plastic sau cutii din carton, dupa care se livreaza la clienti. V.R. este in inchisoare de patru ani, pentru inselaciune, si mai are citeva luni pina cind iese. A lucrat 19 ani ca inginer constructor, iar la atelier munceste de cind a fost inchis. Are de facut sute de borne kilometrice pina la jumatatea lui februarie. „Fac o borna in cinci minute, pentru ca sabloanele pentru indicatoare vin gata facute la calculator, eu doar decupez scrisul autocolant", ne explica V.R.

Colegul lui de atelier, L.D.C., e de trei ani si jumatate in Jilava, iar de doi lucreaza la indicatoare. „Acum lucrez la un semn aditional care indica drumul inzapezit", ne explica el. „La inceput a fost putin greu, dar m-au invatat colegii mei. Inainte am lucrat in domeniul IT", adauga detinutul. Nu ne spune pentru ce fapta a fost inchis, insa ne marturiseste ca mai are „mult" pina cind iese.

Detinutii care lucreaza la indicatoare sint inchisi pentru fapte de omor, inselaciune, viol, cu pedepse intre 5 si 15 ani, si lucreaza de luni pina vineri, de la ora 7.00 pina la 15. 30. „Un detinut necalificat e platit lunar cu 120 lei, iar cei care au avut inainte o meserie primesc 150 de lei", spune Florin Nedelcu, purtator de cuvint la Penitenciarul Jilava.

Pe linga bani, detinutilor li se mai ofera zile prin care li se reduce pedeapsa, patru zile de munca insemnind cinci zile executate. Nedelcu ne mai spune ca „30% din veniturile din indicatoare incasate de penitenciar revin detinutului, iar restul de 70% se duc la Administratia Nationala a Penitenciarelor".

Gabriel Dodu, directorul firmei Helvespid, care produce indicatoarele, zice ca „printre clienti se numara primariile din tara si firmele de reabilitare care fac lucrari". El adauga ca mai au detinuti care fac indicatoare in penitenciarele de la Gherla, Aiud si Poarta Alba.