O companie de new media newyorkeza, o trupa de teatru canadiana sau opera din Toronto isi duc traiul in cladirile cu cea mai curajoasa arhitectura din lume.Angajatii companiei new media InterActiveCorpau avut cel mai impunator sediu in 2007 Fatade de cladiri office din intreaga lume, care au reusit sa iasa din pluton, au primit pentru al zecelea an consecutiv elogiile acordate de „BusinessWeek", alaturi de publicatia „Architectural Records". In realizarea topului au contat nu exclusiv impresia artistica, ci si acele proiecte care au contribuit direct si la succesul comercial al companiilor care sint amplasate in aceste imobile. Redactorii celor doua reviste au jurizat cu atentie aproape 100 de „sfidari" arhitectonice de pe intregul mapamond si a rezultat un top 10. 1. InterActiveCorp Headquarters, New York

O companie de new media din Manhattan sta in cea mai avangardista cladire cu putinta. Inceputa in 2004, constructia a fost finalizata in martie anul trecut, iar rezultatul a fost comparat de cei mai multi membri ai juriului cu o adevarata nava care infrunta valurile. Vilva creata in jurul noii constructii a atras deja cele mai in voga talente din domeniul new media, care au decis sa se alature astfel companiei InterActiveCorp. Atractia sediului: in holul central se gaseste cel mai mare ecran in high-resolution, care masoara cit 250 de ecrane de plasma de 42 de inch la un loc.

2. Young Center for the Performing Arts, Toronto

Un depozit de secol 19 din orasul canadian, reconvertit in spatiu cultural, a urcat pe pozitia a doua a podiumului. In fostul spatiu industrial si-au facut locul un colegiu universitar dramatic, precum si o trupa teatrala profesionista. Dincolo de trocul energie-experienta, un al treilea cistig adus de ingeniosul spatiu inaugurat in ianuarie 2006 il reprezinta publicul spectator care s-a bulucit in noul punct de atractie al orasului Toronto. Productivitatea trupei a crescut cu 80%, in timp ce fluxul spectatorilor a ajuns la 103% de-a lungul unui an.

3. Census Bureau Headquarters (SUA)

Pentru locul 3, juriul s-a oprit asupra unui birou de recensamint federal, aflat in statul american Maryland. Imbracat in „lame" obtinute dintr-o esenta locala de lemn si nu mai inalt de opt etaje, vastul complex a fost gindit pentru a coabita cit mai natural cu rezervatia forestiera din apropiere. Masiva constructie, care a costat 400 de milioane de dolari, are in plan sa foloseasca la maximum resursele naturale si sa reduca cit mai mult consumul de energie, gratie materialelor locale, a apei reciclate si a luminii naturale exploatate cit mai eficient.Stadionul Petco Park, adevarat proiectrezidentialHubbell Lighting recolteaza lumina zileiin fiecare cotlon 4. Navy Federal Credit Union, Pensacola, Florida

Cind divizia de credite a marinei federale americane a decis sa-si extinda operatiunile, s-a optat pentru un nou sediu, in Florida. 5.000 de metri patrati pentru cei 400 de operatori telefonici ai companiei au insemnat birouri al caror design urmareste cu incapatinare sa ofere angajatilor maximumul de confort. Plantele producatoare de oxigen sint la tot pasul, iar cei 120 de metri cit masoara zidul de sticla exterior care ofera o priveliste spre padurile din zona au luat ochii celor 1.300 de candidati pentru 60 de locuri, disponibile in 2004, la inaugurare.

5. Four Seasons Center for the Performing Arts, Toronto

O alta cladire din orasul canadian a primit recunoasterea „Business Week" in acest an. Noul sediu al operei de stat ocupa o intreaga cladire si reuseste sa elimine cu succes granitele care despart orasul de o arta atit de elitista. Intrarea este, in fapt, un spatiu transparent pe patru etaje, care se intinde pe o distanta de 45 de metri de-a lungul unui bulevard. „Intreaga arhitectura ajuta la eliminarea factorului intimidant pe care il presupune o seara petrecuta la opera", este de parere Jeremy Elbourne, directorul de marketing al Operei canadiene.Turnul jurnalistilor de laHearst 6. Hearst Tower, New York Avind o structura de tip „diagrid", placata cu otel inoxidabil si cu o tenta ecologista, „turnul" corporatiei media Hearst si-a cistigat o prezenta iconica pe linia de orizont a celui mai mare oras din SUA. Cladirea de 46 de etaje se ridica inspre cer de pe un postament de sase etaje, construit in 1928, si invaluie toate ramurile marii companii intr-un spirit de coeziune, cu zone de socializare si mai putine birouri private, ce sporesc interactiunea si camaraderia dintre angajati. O sala de fitness, un laborator media, un centru de date, studio foto digital si de transmisiune, toate fac din „turnul-trust" un mediu de munca eficient.

7. Hubbell Lighting Headquarters, Greenville, Carolina de Sud

Producator si designer in domeniul iluminatului, Hubbel si-a construit un sediu corporatist de patru etaje si peste 17.000 de metri patrati, cu pereti portabili iluminati, tablouri electrice modulare si parti substituibile pe interior. Inima noii cladiri o constituie un centru de solutii pentru iluminat de peste 2.300 de metri patrati, concentrind sali de training, un amfiteatru, sala de mese si un laborator de cercetare si de dezvoltare. Centrul incorporeaza si un serviciu educational, presarat cu zone de demonstratie dedicate unor provocari precum „recoltarea" luminii zilei, maximizarea eficientei energiei sau controlarea poluarii luminoase.

8. SJ Berwin, Londra

Dupa 25 de ani de munca, firma de avocatura londoneza SJ Berwin, extinsa si in alte parti ale Europei, si-a gasit adapostul in cladirea de trei etaje Thames Exchange Building. Arhitectii s-au gindit sa creeze trei „auricule" care sa aduca lumina in „artere" centralizate, inconjurate de birouri de sticla pentru a spori transparenta firmei in ochii clientilor. Totodata, cladirea a mai primit un etaj, unde una dintre cele mai mari gradini din Londra se intinde pe circa 2.000 de metri patrati. Se adauga inca doua gradini ce strajuiesc salile de conferinte, participantii avind posibilitatea de a-si muta discutiile afara in lunile mai calduroase, dar si un „apartament pentru afaceri", presarat cu camere private de intruniri si cu o zona de relaxare si de refacere, de folosit in timpul negocierilor.Bucatari celebri fac casa buna cu muzeulGardiner din Toronto 9. San Diego Padres Ballpark/Petco Park Echipa de baseball San Diego Padres a apelat la serviciile unui arhitect pentru a da o forma indrazneata stadionului sau, Petco Park. A rezultat o constructie impresionanta, cu platforme de vizionare, doua turnuri dotate cu apartamente speciale si dispozitive de iluminare. Terase masive, din piatra cubica, traverseaza complexul, iar la nord de stadion, fanii pot urmari meciul, intinsi la picnic, de sub eucalipti. Totodata, orasul San Diego, care detine 70% din parc, a stabilit ca echipa de baseball si partenerii sai privati sa investeasca minimum 311 milioane de dolari in proiecte rezidentiale si comerciale in preajma stadionului.

10. Gardiner Museum, Toronto

Singurul muzeu canadian dedicat in intregime ceramicii, Gardiner Museum, s-a redeschis in iunie 2006, dupa doi ani si jumatate de renovare si extindere. Redesignul a inclus o fatada noua, din calcar si sticla, trei noi galerii, centre mai mari de cercetare si de educare si un restaurant cu piatra gri, tavane albe si podele din lemn, condus de celebrul bucatar Jamie Kennedy, aducind cresteri majore in ceea ce priveste incasarile si numarul membrilor.

Cea mai noua structura arhitectonica din capitala Rusiei, pe www.cotidianul.ro/select