Pentru Programul Operational pentru Pescuit, rata de cofinantare este de 75%Programul Operational pentru Pescuit a fost aprobat recent de Comisia Europeana pentru perioada 2007 - 2013 care va fi cofinantat prin Fondul European pentru Pescuit (FEP), iar cheltuiala publica totala a programului va fi de 308 milioane de euro, dintre care fondurile europene vor suporta 230 milioane de euro, anunta Uniunea Europeana intr-un comunicat.
Programul se va aplica pe tot teritoriul Romaniei, care este desemnat in totalitate ca regiune de convergenta. Fondul European pentru Pescuit este instrumentul financiar al Uniunii Europene, conceput pentru a asigura dezvoltarea durabila a sectorului european de pescuit si acvacultura.
Rolul FEP este de a sprijini Romania, in calitate de nou stat membru al Uniunii, pentru a dezvolta un sector pescaresc competitiv, modern si dinamic, bazat pe practicarea unor activitati de pescuit si acvacultura durabile, care sa ia in considerare si alte probleme importante precum mediul incojurator, cererea consumatorilor si industria alimentara. Programul contribuie, de asemenea, la cresterea competitivitatii sectorului pescaresc, incurajeaza crearea de noi locuri de munca si promoveaza dezvoltarea sectorului de acvacultura.
Planul financiar in perioada 2007 - 2013 este organizat pe cinci axe, iar pentru toate rata de cofinantare a FEP este de 75%.
Prima axa prioritara consta in adaptarea flotei de pescuit comunitare care urmareste promovarea unor activitati pescaresti profitabile si durabile in zonele maritime. In acest context, programul va promova competitivitatea flotei de pescuit romanesti prin modernizarea si adaptarea navelor si ambarcatiunilor de pescuit in vederea imbunatatirii sigurantei pe mare, a selectivitatii uneltelor de pescuit si a conditiilor de munca. Contributia totala publica va fi de 13,3 milioane de euro, dintre care FEP va aloca 9,9 milioane de euro, iar de la buget vor fi alocate 3,3 milioane de euro.
Cea de-a doua axa se centreaza pe acvacultura, pescuit in ape interioare, prelucrarea si comercializarea produselor din pescuit si acvacultura, obiectul fiind de a promova competitivitatea si profitabilitatea in sectoarele de acvacultura, de prelucrare a pestelui, precum si de comercializare si de pescuit in ape interioare. Masurile se refera, in principal, la imbunatatirea conditiilor de igiena si a calitatii produselor pescaresti, la dezvoltarea si introducerea de metode inovatoare si prietenoase fata de mediul inconjurator. Diversificarea catre noi specii de peste si productia de peste de calitate si cu valoare ridicata vor fi, de asemenea, promovate. Suma totala si cea mai mare care va fi alocata pentru aceasta axa va fi de 140 milioane de euro, dintre care 105 milioane de euro bani europeni si de la stat doar 35 milioane de euro.Delta Dunarii este o potentiala zona de interventie a FEPMasuri de interes colectiv cu un domeniu de aplicare mai larg decat masurile luate in mod obisnuit de intreprinderile private si care ajuta la atingerea obiectivelor politicii comune in domeniul pescuitului este a treia axa prioritara.
Aceasta urmareste modernizarea porturilor existente utilizate pentru debarcarea capturilor, restructurarea organizatiilor de producatori si imbunatatirea aptitudinilor profesionale.
Planul de finantare presupune o valoare totala de 40 milioane de euro, dintre care 30 de milioane de euro vor veni de la UE si 10 milioane vor fi platite de Romania.
Un alt domeniu importat este dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti, prin ajutarea comunitatilor de pescari sa-si diversifice activitatile economice si sa-si imbunatateasca calitatea vietii in zonele pescaresti.
Delta Dunarii este considerata o potentiala zona de interventie a FEP, precum si alte zone situate de-a lungul coastei Marii Negre. Contributia totala pentru aceasta axa va fi de 100 milioane de euro, contributia europeana va fi de 75%, si restul va fi suportat de contributia nationala.
Axa prioritara numarul cinci presupune asistenta tehnica pentru dezvoltarea capacitatii administrative a autoritatilor romane si garantarea unei functionari eficiente a sistemului de gestiune, control si monitorizare a Programului Operational, precum si garantarea unei implementari corespunzatoare a acestuia.
Fondurile alocate acestui tip de axe este cel mai mic in valoare totala de 14,3 milioane de euro, dintre care 10,7 milioane de euro vor veni de la UE si 3,5 milioane de euro de la buget.Agentia de Dezvoltare Rurala va gestiona 1,8 miliarde de euro in 2008Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) are de gestionat peste 1,8 miliarde de euro in 2008, fonduri UE si de la bugetul de stat, dintre care un miliard de euro reprezinta suma alocata proiectelor de dezvoltare rurala pentru acest an, diferenta fiind reprezentata de fonduri SAPARD, informeaza NewsIn.
"Cu siguranta, APDRP are o misiune dificila in acest an. Avem de efectuat plati in valoare de 460 de milioane de euro pentru proiectele SAPARD si de 200 de milioane de euro pentru SAPARD romanesc. De asemenea, trebuie sa mai platim 50 de milioane de euro pentru rambursarea TVA beneficiarilor publici. Prin urmare, sunt peste 700 de milioane de euro, fonduri europe si de la buget, suma pe care trebuie sa o cheltuim in acest an", a declarat ieri,directorul general al APDRP, Laszlo Klarik. "Alocarea financiara pentru 2008 este de un miliard de euro, la care se adauga circa 100 de milioane de euro, deoarece banii pe care nu i-am cheltuit anul trecut se distribuie in mod egal, pana in 2013", a explicat Laszlo Klarik.
APDRP a efectuat plati de un miliard de euro in cadrul programului SAPARD, platile efectuate reprezentand alocarile financiare pentru perioada 2000-2004. In ceea ce priveste fondurile pentru dezvoltare rurala, Romania primeste pana in 2013 peste opt miliarde de euro, fonduri provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala.