Premierul italian a numit un comisar special care sa gestioneze criza reziduurilor din Napoli si a cerut ajutorul soldatilor.

Politistii au fost nevoiti sa-i mute cu forta pe locuitorii suburbiei Pianura,care au blocat drumul pentru a impiedica redeschiderea gropii de gunoidin vecinatate. Foto: Reuters Premierul italian Romano Prodi ia masuri disperate pentru a rezolva „criza gunoaielor" din Napoli. El l-a numit pe fostul sef al politiei nationale Gianni De Gennaro in functia de „comisar pentru reziduuri" si l-a insarcinat cu gestionarea situatiei. Gennaro are la dispozitie patru luni pentru a scapa de muntii de deseuri adunate pe strazile metropolei. Pentru asta, el va beneficia de sprijinul armatei si de tehnologie de ultima generatie. Romano Prodi a anuntat ca vor fi inaugurate, in curind, trei incineratoare performante, care sa contribuie la distrugerea gunoaielor din Napoli. In plus, soldatii vor fi trimisi pe strazi sa ajute la stringerea si la deplasarea reziduurilor de pe sosele. Primele echipe de militari si-au inceput deja misiunea si au adunat gramezile de resturi menajere din jurul scolilor.

Premierul a cerut si sprijinul altor regiuni din tara pentru rezolvarea crizei. Astfel, provincia Valle d’Aosta, din nordul Italiei, s-a oferit sa gazduiasca o parte din excedentul de gunoaie de la Napoli.

„Criza deseurilor" a izbucnit la sfirsitul anului trecut, dupa ce firmele de salubrizare au incetat sa mai adune resturile menajere de pe strazi. Reprezentantii companiilor spun ca nu au unde sa depoziteze aceste reziduuri, deoarece gropile de gunoi sint toate pline. Autoritatile au vrut sa redeschida un vechi depozit dezafectat din suburbia Pianura. Localnicii s-au opus insa vehement acestei idei, pe motiv ca nici aici nu mai e loc pentru alte gunoaie. In plus, oamenii spun ca aruncarea deseurilor linga casele lor le pune in pericol sanatatea. „Mi s-a spus ca aici aerul e de nerespirat de mai bine de 12 ani. Chiar si hainele pe care le intind la uscat prind miros de gunoi", a declarat un localnic. Rezidentii din zona au ajuns chiar sa se bata cu politia pentru a impiedica autoritatile sa redeschida depozitul. In aceste conditii, firmele de salubrizare n-au mai ridicat gunoiul de pe 21 decembrie, iar strazile orasului au fost invadate de 100.000 de tone de deseuri. Multe dintre ele au intrat deja in putrefactie, iar oficialii se tem de o eventuala epidemie. In plus, Uniunea Europeana a avertizat Italia ca ar putea fi penalizata daca nu rezolva problema gunoaielor pina la sfirsitul saptaminii. In fata acestor pericole, autoritatile centrale de la Roma au decis sa ia masuri pentru remedierea situatiei. Totusi, Romano Prodi i-a somat pe edilii locali sa evite, pe viitor, asemenea crize.

De 14 ani, orasul Napoli se confrunta, periodic, cu „crize ale gunoiului" mai mult sau mai putin grave. Oficialii locali dau vina pe gruparile mafiote si pe birocratia excesiva. Ei spun ca mafia a transformat colectarea gunoaielor intr-o adevarata afacere si a sabotat sistematic tentativele de a introduce tehnologii avansate care sa ajute la distrugerea reziduurilor. Membrii gruparilor criminale prefera sa se bazeze pe clasicele gropi de gunoi, unde pot ascunde, la nevoie, deseurile industriale interzise.