Ca anul trecut preturile locuintelor - fie ele vechi sau noi - au crescut incontinuu s-a putut vedea cu ochiul liber. Pentru cei care mizeaza pe o eventuala stagnare a acestei evolutii, perspectivele nu sunt tocmai pozitive, mai ales atunci cand vine
Ca anul trecut preturile locuintelor - fie ele vechi sau noi - au crescut incontinuu s-a putut vedea cu ochiul liber. Pentru cei care mizeaza pe o eventuala stagnare a acestei evolutii, perspectivele nu sunt tocmai pozitive, mai ales atunci cand vine vorba de apartamentele noi. Pentru acestea, Eugen Paternic, directorul general al companiei imobiliare City Expert, preconizeaza o majorare a preturilor de circa 15-20% pe parcursul acestui an. Este usor de estimat ca, atata vreme cat apartamentele noi se vor scumpi, fara insa ca acestea sa fie livrate in numar semnificativ pe piata, aceeasi evolutie ascendenta se va aplica si locuintelor vechi (de vreme ce acestea reprezinta, pentru multi cumparatori, singura optiune viabila). Exista insa voci care afirma ca, pe termen mediu - circa 1-2 ani, cat va dura pana cand noile ansambluri rezidentiale vor incepe sa fie livrate pe piata intr-un numar mai mare -, preturile acestora din urma vor stagna, putand inregistra chiar usoare scaderi.Dobanzile si TVA vor provoca noi majorariPentru anul acesta insa, perspectiva de stagnare a preturilor este cat se poate de indepartata. Un prim factor generator de scumpiri, precizeaza Paternic, va fi reprezentat de cresterea dobanzilor la credite, in conditiile in care dobanda unui credit in lei a crescut cu 0,8 puncte procentuale, iar cea medie anuala se situeaza la un nivel de 9,88%. Cea mai afectata de aceasta situatie este clasa medie, in timp ce schimbarea ii va avantaja totusi pe cei ce cumpara cu bani cash, subliniaza reprezentantul City Expert.
Deloc de neglijat este si faptul ca anul acesta persoanele fizice vor fi platitoare de TVA. De teama ca nu isi vor acoperi cheltuielile, constructorii se intreaba cat de rentabil este sa vanda - din moment ce trebuie sa plateasca o taxa de profit plus TVA. In acest context, o optiune tot mai des luata in calcul de catre developeri este nu sa vanda, ci sa inchirieze, mai ales ca, subliniaza Paternic, piata inchirierilor va cunoaste o crestere semnificativa. Cei doi factori prezentati mai sus nu vor face nimic altceva decat sa genereze noi majorari la capitolul preturi.Terenurile, forta de munca si parcarile - toate se scumpescUn alt catalizator de scumpiri va fi, in mod firesc, cresterea preturilor la terenuri, ce va atinge o rata de circa 20% in Capitala, conform estimarilor analistilor. "In interiorul Bucurestiului, terenurile ramase neconstruite sunt putine, iar pretul, de cele mai multe ori speculativ, cerut de proprietari, este mult peste nivelul pietei", subliniaza Paternic efectele deficitului de oferta. Pe termen lung, acesta intrevede insa o rezolvare "fericita" a acestei probleme - "In aproximativ 10 ani insa, majoritatea blocurilor comuniste vor fi demolate si pe respectivele terenuri vor fi construite imobile noi", este de parere directorul City Expert.
Preturile vor creste si din cauza majorarii salariilor in constructii, in conditiile in care salariul minim brut va creste anul acesta cu 27%, urmand sa ajunga, pana la sfarsitul lui 2008, la circa 800 RON lunar. Aceasta crestere se explica prin penuria de muncitori calificati existenta la ora actuala, fapt ce ii motiveaza pe angajatori sa ofere salarii atragatoare, asemanatoare cu cele oferite de alte tari din Uniunea Europeana. In acest context, Paternic subliniaza: "Un constructor vrea sa-si acopere costurile (exceptand salariile, a crescut si pretul materialelor de constructii) si sa obtina profit, iar acest lucru va duce automat la o noua crestere a preturilor pe piata imobiliara".
Nu in ultimul rand, reprezentantul City Expert estimeaza ca scumpirile vor fi provocate, in parte, si de introducerea, la sfarsitul anului trecut, a obligativitatii de a vinde locuinta impreuna cu locul de parcare, fapt ce va afecta toate tranzactiile imobiliare din 2008.
In acest context, precizeaza Paternic, "pretul unei parcari obisnuite, subterane, va fi in medie de 20-25.000 de euro. In zona de nord insa, acesta va fi de aproximativ 35-45.000 de euro".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.