Noua generatie de materiale reduce semnificativ timpul de constructie a unei cladiri, dar si costurile.

Ultimele noutati de pe piata materialelor de constructii si finisaje sint boltarul din spuma, pasta hidroizo-lanta, adezivul pentru polistiren si tigla mai mare. Caramida din spuma poliuretanica este un element prefabricat si poate fi utilizata la realizarea peretilor interiori si exteriori, precum si a planseelor. Boltarul este compus din spuma poliuretanica acoperita cu placi de gips-carton sau fibra de sticla, in functie de utilizare.

„Pretul unei case construite cu astfel de caramizi variaza intre 200 si 230 de euro metrul patrat construit, fara acoperis si fundatie", spune Florin Florea, director comercial al Folex SRL. Caramizile sint prevazute in sectiune cu niste locasuri ce formeaza gauri in partea exterioara. Acestea se monteaza una peste alta, fiind prevazute cu canturi de tip nut si feder, gaura peste gaura. Dupa ce peretele a fost ridicat la inaltimea dorita se toarna un beton special, care este mai subtire, prin gaurile de deasupra. „Betonul se raspindeste in toate locasurile si se lasa sa se usuce", a precizat Florin Florea. Un avantaj al acestui sistem il reprezinta si reducerea timpului de ridicare a unei locuinte.

Un alt produs nou, din categoria finisajelor de aceasta data, este pasta hidroizolanta, care este folosita strict pentru reparatii la rezidente. „Ceresit Aqua Block este prima pasta hidroizolanta folosita pentru mici reparatii in casa", explica Florin Chiper, product manager la Henkel Romania SRL. Avantajul acestui produs este acela ca poate fi utilizat de catre persoane necalificate. Pasta hiodroizolanta este compusa din silicotec si emulsie siliconica pe baza de apa. In plus, acest produs poate fi folosit si la reparatiile de exterior.

Adezivul pentru polistiren este destinat exclusiv pentru lipirea placilor din polistiren expandat. Principalul avantaj al acestui nou produs este economia facuta de catre proprietar, amortizarea investitiei de termoizolare a casei facindu-se mult mai repede. „Prin folosirea acestui adeziv in lucrarile de termoizolatie, costul sistemului de baza scade cu pina la 10%", a precizat Florin Chiper. Cu un sac de adeziv de 25 de kilograme se poate lipi polistiren pe o suprafata de cinci-sapte metri patrati de perete, in functie de planeitatea acestuia.

Un alt produs nou, de data asta folosit pentru invelirea acoperisului casei, este tigla Skane. Noutatea produsului consta in faptul ca acesta este disponibil la dimensiuni mai mari. Noul produs vine atit in sprijinul celor care se ocupa de montaj, precum si in al beneficiarilor.

„Folosirea acestui tip de tigla faciliteaza economii la transport, manipulare si chiar la montaj", afirma Ioan Farcas, director produse rezidentiale Lindab Romania. Formatul mare al panourilor asigura un montaj mai rapid, in comparatie cu sistemele si solutiile existente.

Dezavantajul acestui tip de invelitoare este acela ca produsul este disponibil intr-o gama restrinsa de culori, repectiv rosu si maro.

Cauta produse si firme de constructii, pe www.cotidianul.ro/select