Chiar si cu Globurile de Aur pe butuci, membrii Academiei Americane de Film fac eforturi considerabile ca decernarea din acest an a statuetelor sa mearga ca unsa.

Ceremonia din acest an a Globurilor de Aur a fost inlocuita cu o conferinta de presa de o ora, petrecerile s-au anulat si chiar si inminarea premiului onorific Cecil B. DeMille regizorului Steven Spielberg a fost aminata pentru anul viitor. Totul din cauza solidarizarii actorilor cu scenaristii aflati in greva. Aceeasi soarta paste si Oscarurile: daca „textierii" nu inceteaza cu protestele pina pe 24 februarie sau nu fac o exceptie pentru membrii Academiei Americane de Film (AAF), ceremonia ar putea fi „suspendata" in acest an.

In mod normal, textele declamate de prezentatorii Oscarului necesita doua „rinduri" de scenaristi: unul asamblat de organizatori - printre acestia se numara de obicei Dave Boone, Carol Leifer si Bruce Vilanch - altul adus de maestrul de ceremonii al evenimentului. De obicei, contingentul complet se apuca de treaba pe la inceputul lui decembrie al anului precedent si intra in priza dupa anuntarea nominalizarilor. Textierii care au asigurat in 2007 „spiritualitatea" prezentatorilor au fost cel putin 14, inclusiv Ellen DeGeneres, potrivit „Hollywood Reporter". Insa in acest an, din cauza grevei, Academia nu a angajat nici picior de scenarist si nici Jon Stewart, gazda editiei, nu si-a strins textierii. Maestrul de ceremonii a revenit pe micile ecrane cu al sau „The Daily Show With Jon Stewart" si va fi disponibil pentru Oscaruri, insa reprezentantii Academiei recunosc ca nu au nici un inlocuitor la indemina in cazul in care Stewart s-ar retrage.

Daca greva nu inceteaza, Academia va fi silita sa ceara Writers Guild of America (WGA, asociatia scenaristilor) sa intrerupa protestul de dragul Oscarurilor. Ca argumente in negocieri, AAF ar putea folosi faptul ca ea detine Oscarurile, ale caror drepturi de difuzare doar le-a cedat retelei ABC, dar si considerentul ca dintre cele 15 ramuri ale sale, doar una este compusa din sefi de studiouri, restul constind in actori, regizori si scenaristi. In plus, Academia mai are citiva asi in mineca. Cel mai saritor in ochi este producatorul show-ului, Gil Cates, care se afla la a paisprezecea sarcina de acest fel, si, in plus, este si unul dintre principalii negociatori ai uniunii regizorilor de la Hollywood. Un alt argument pro-Oscaruri pe care Cates l-ar putea pune pe masa negocierilor este acela al solidaritatii: scenaristii si-au intrerupt protestul de dragul premiilor acordate de asociatia actorilor, de ce n-ar face acelasi lucru si pentru cele ale Academiei?

„Nu conteaza ce se spune, daca WGA (asociatia scenaristilor – n.r.) e in greva si SAG (asociatia actorilor – n.r.) o sustine, n-o sa existe decernare a Oscarurilor in acest an. E atit de simplu", crede Harvey Weinstein, a carui fosta companie, Miramax, s-a numarat printre favoritii Academiei si care conduce acum Weinstein Co. El a declarat pentru „Variety" ca e cel mai probabil ca ghilda sa isi lase membrii sa puna osul la ceremonia Oscarurilor.

Insa Patric Verrone, presedintele unei filiale a WGA, a afirmat ca asociatia lui va refuza orice cerere referitoare la evenimentul Academiei din partea membrilor acesteia. Cates o tine pe a lui: show-ul va avea loc, cu sau fara textieri. „Nu pot spune mai multe, pentru ca, daca o fac, ar putea avea un impact asupra ceremoniei", se arata zgircit cu declaratiile producatorul Oscarurilor. „Nu intram in panica. Ne pregatim show-ul si mergem inainte", sustine si Sid Ganis, presedintele AAF.

Deocamdata, doar compania lui Cruise, United Artists, si cea a lui David Letterman au ajuns la un consens cu scenaristii. Greva, inceputa in noiembrie, a costat pina acum 1,4 miliarde de dolari doar in termeni de salarii, iar anularea ceremoniei Globurilor a insemnat daune de 80 de milioane de dolari, cu 50 mai putin decit ar cauza suspendarea Oscarurilor.

Aminari ale ceremoniei anuale a AAF s-au mai petrecut de trei ori in istoria premiilor: in 1938, din cauza inundatiilor, in 1968, cu asasinarea lui Martin Luther King jr., si in 1981, din cauza atentatului asupra presedintelui Reagan. Acum 20 de ani, cea de-a 60-a editie a Premiilor Academiei a avut loc in ciuda grevei scenaristilor, insa starurile – inclusiv cele care au luat trofeul pentru Cel mai bun actor si Cea mai buna actrita, Michael Douglas si Cher – se aflau, cuminti, la locul lor din sala. Doar Superbowl-ul are o audienta mai mare decit Oscarurile. Nominalizarile la acestea se anunta pe 22 ianuarie, la noua zile dupa acordarea Globurilor de Aur.

Contabilii trec la treaba La sediul Academiei, contabilii de la PricewaterhouseCoopers, Brad Oltmanns si Rick Rosas, au prezentat marti sistemul de vot de la Oscaruri, valabil din 1936 incoace. Pentru a se ajunge la nominalizari, fiecare membru trebuie sa dea cinci „alesi", in filiala lui, in timp ce absolut toti voteaza pentru Cel mai bun film. Apoi contabilii sorteaza optiunile in functie de prima alegere a fiecarui balot. Numarul lor total la o categorie este impartit la sase (cinci nominalizati plus unu), astfel aflindu-se numarul de voturi necesar obtinerii unei nominalizari. Pe urma se elimina cei care au strins numere mici de sustinatori, iar a doua selectie a membrilor AAF se reimparte si tot asa pina cind se ajunge la 5 nume, intregul proces durind o saptamina. Ar merge mai repede daca votarea s-ar realiza recurgind la computere, insa PricewaterhouseCoopers prefera hirtia de teama hackerilor.