FIFA a dat dreptate clubului Chelsea in litigiul cu internationalul roman, in care londonezii cer despagubiri de opt milioane de lire sterline.

Adrian Mutu risca sa plateasca extrem de scump cocaina pe care a consumat-o in perioada in care a evoluat la Chelsea Londra, motiv pentru care a si fost concediat de gruparea engleza. Conform site-ului fiorentina.it, in urmatoarele zile, o comisie a FIFA ii va trimite lui Adrian Mutu decizia, care nu ii este deloc favorabila romanului: „Din pacate, Mutu va trebui sa plateasca despagubiri, al caror cuantum nu s-a stabilit inca, suma cea mai vehiculata depasind insa zece milioane de euro". Litigiul ar ajunge la final dupa aproape patru ani de judecata. Povestea a inceput in 2004, cind Mutu a fost dat afara de la Chelsea dupa ce s-a descoperit ca s-a drogat cu cocaina, la un control solicitat de antrenorul Jose Mourinho. Dupa ce a platit o amenda, a efectuat un tratament de dezintoxicare la clinica lui Tony Adams si a stat pe tusa sapte luni, internationalul roman a fost transferat ca liber de contract la Juventus Torino. Imediat, englezii au solicitat daune, prevalindu-se de o prevedere din contract prin care Mutu era bun de plata daca rezilierea intelegerii era cauzata exclusiv de jucator pentru „comportament neadecvat". Cazul a fost pasat de mai multe ori intre FIFA si Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, decizia finala fiind ca londonezii au dreptate sa-i ceara daune lui Mutu, insa cuantumul va fi stabilit de FIFA.

Presa a criticat in dese rinduri politica de transferuri de la Chelsea, decretind transferul lui Mutu cel mai prost din istoria fotbalului englez. „Transferul lui Mutu a fost cea mai proasta achizitie facuta vreodata de o echipa englezeasca. Cele sase goluri ale lui Mutu, in primele cinci meciuri jucate la Chelsea, i-au extaziat pe suporterii albastrilor si Stamford Bridge era la picioarele atacantului roman. Dupa un debut in forta, Mutu s-a stins si au inceput si problemele extrafotbalistice."

In cazul in care FIFA accepta suma ceruta de englezi, s-ar crea un precedent ale carui consecinte sint greu de anticipat. Trendul in ceea ce priveste litigiile legate de doping este sa se solicite despagubiri materiale, cele mai recente cazuri fiind din ciclism si din tenis, cel al Martinei Hingis fiind elocvent. Pe de alta parte, Mutu este puternic sustinut de sindicatul international al fotbalistilor, care a adoptat o rezolutie in acest sens la ultimul congres, dupa ce lobby-ul facut de Gordon Taylor i-a adus romanului o suspendare minima.

Mutu are o avere de 10 milioane de euro Chelsea l-a achizitionat pe Adrian Mutu de la AC Parma in schimbul a 15,8 milioane de lire sterline, platindu-i un salariu de circa 85.000 de lire pe saptamina, circa 3,5 milioane de euro pe an. A fost cel mai mare venit al capitanului nationalei, care in prezent cistiga 1,5 milioane de euro la Fiorentina. Conform ultimului ,,Top Capital’’, averea fotbalistului roman este de 12-13 milioane de dolari din contracte cu cluburi de fotbal, indemnizatii la nationala si din contracte de sponsorizare.