Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a bugetat pentru 2008 venituri totale de 1,73 miliarde de lei (478 de milioane de euro), aproximativ 70% din fonduri, respectiv 1,2 miliarde de lei (332 milioane euro), urmand sa fie obtin
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a bugetat pentru 2008 venituri totale de 1,73 miliarde de lei (478 de milioane de euro), aproximativ 70% din fonduri, respectiv 1,2 miliarde de lei (332 milioane euro), urmand sa fie obtinute din activitatea de privatizare.
La inceputul anului trecut, institutia preconiza pentru 2007 venituri de 1,2 miliarde de lei, circa jumatate din total fiind acoperite prin privatizarea companiilor aflate in portofoliul AVAS. AVAS prevede pentru 2008 un nivel de 330 de milioane lei pentru veniturile din dividende, valoare cu 29% mai mica decat cea estimata pentru anul trecut, potrivit unui ordin comun al sefului institutiei si al ministrului Economiei si Finantelor.
Totodata, Autoritatea mizeaza ca va obtine si alte venituri, de 195 milioane de lei, din valorificarea activelor bancare si a creantelor comerciale, din valorificarea creantelor preluate de la Ministerul Economiei si Finantelor si a celor preluate de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
In ceea ce priveste cheltuielile, aproximativ o treime din veniturile totale vor fi varsate la Trezoreria Statului, iar o suma de 420 de milioane vor fi alocate pentru acordarea unor despagubiri in urma procesului de privatizare si catre persoanele pagubite de Fondul National de Investitii, transmite Mediafax.
In portofoliul AVAS se regasesc mai multe companii la care statul este actionar majoritar si care ar putea fi privatizate in acest an, precum Antibiotice Iasi, Oltchim Ramnicu Valcea, Societatea National a Sarii Salrom, complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova. De remarcat, chiar in Ajunul Craciunului a demarat procesul de privatizare la Antibiotice Iasi, ce se va realiza prin licitatie cu strigare, care va porni de la 136 milioane de euro. Suma reprezinta aproximativ o treime din totalul sumei pe care se gandeste AVAS sa o obtina din vanzarea companiilor din subordine, restul banilor urmand sa fie incasati din vanzarea unui complex energetic, a combinatului Oltchim, a Salrom si toate celelalte companii din subordine pe care le va vinde in acest an.
In 2007, institutia a vandut participatia majoritara detinuta la Automobile Craiova catre producatorul auto Ford, pentru 57 de milioane de euro. Totodata, AVAS a mai valorificat anul trecut Electroputere Craiova si mai multe institute de cercetare. AVAS mai detine participatii minoritare la mai multe companii din domeniul energetic, printre care Petrom, Distrigaz Sud, E.On Gaz Romania si Electrica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.