In urma cererii de renuntare la nominalizare a Noricai Nicolai pentru functia de ministru al Justitiei, pe care presedintele a adresat-o premierului Tariceanu, majoritatea partidelor politice s-au aratat nemultumite. Presedintele PSD, Mircea Geoana,
In urma cererii de renuntare la nominalizare a Noricai Nicolai pentru functia de ministru al Justitiei, pe care presedintele a adresat-o premierului Tariceanu, majoritatea partidelor politice s-au aratat nemultumite. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri, pentru Mediafax, ca presedintele Basescu a comis "un abuz de putere" prin cererea adresata premierului Tariceanu de renuntare la nominalizarea Noricai Nicolai pentru functia de ministru al Justitiei.
"Atat presedintele Basescu, cat si premierul Tariceanu sunt vinovati de aceasta criza prelungita din Justitie. Este, de fapt, o lupta, intr-un an electoral, pentru ocuparea unei pozitii importante", a comentat presedintele PSD. Liderii PNL au anuntat ca vor sustine in continuare nominalizarea senatorului Norica Nicolai pentru functia de ministru al Justitiei. Premierul Tariceanu le-a spus ministrilor in sedinta de ieri a Guvernului ca juristii Executivului considera ca motivele invocate de presedinte privind nominalizarea Noricai Nicolai pentru Justitie nu sunt intemeiate pentru ca numirea sa fie refuzata.
Şeful Guvernului a precizat ca ia in calcul sesizarea CC in cazul in care presedintele Basescu va refuza in continuare sa semneze decretul de numire a Noricai Nicolai la conducerea Ministerului Justitiei, informeaza Mediafax.
Şi presedintele UDMR, Marko Bela, este de parere ca, potrivit Constitutiei, presedintele nu poate respinge nominalizarea unui ministru, aceasta fiind raspunderea premierului si a partidului care a propus persoana respectiva ca ministru. "Avem un presedinte de o anumita culoare si avem un Guvern de alta culoare si intre cele doua institutii exista un conflict de idei permanent. Şi acest litigiu legat de nominalizarea unui ministru face parte din acest conflict", a conchis liderul UDMR.PDL: "Presedintele are dreptul de a solicita o alta propunere"Prim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, a declarat pentru Mediafax ca seful statului are motive “intemeiate” pentru respingerea nominalizarii Noricai Nicolai ca ministru al Justitiei, unul dintre aceste motive fiind, in opinia sa, apropierea acesteia de omul de afaceri Dinu Patriciu. “Nu este vorba doar despre ceea ce a facut doamna Norica Nicolai in Parlamentul Romaniei, introducand in sala de plen o nepoata (...) Sa nu uitam ca doamna Norica Nicolai este strans legata de domnul Patriciu”, a spus Stolojan. Liderul PDL, Emil Boc, a precizat ca pot exista temeri indreptatite ca legitimitatea Noricai Nicolai este greu de sustinut la Ministerul Justitiei.
"Este atributul exclusiv al sefului statului si al primului-ministru de a rezolva problema remanierii guvernamentale, care nu presupune acordul Parlamentului. Potrivit Constitutiei si deciziei CC, singurul in masura sa propuna este premierul, dar presedintele are dreptul de a solicita o alta propunere", a precizat Emil Boc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.