Unii dintre cei mai activi si nonconformisti intr-ale jazzului, americanii de la Kronos Quartet vor concerta in aceasta primavara la Bucuresti.

Din programul concertelor deja anuntate pentru acest an, data de 11 mai merita deja trecuta in calendarul evenimentelor importante, pentru ca, incepind cu ora 21.00, pe scena Salii Radio vor urca membrii Kronos Quartet (foto). Fundatia Culturala Phoenix este cea care ii aduce in Romania pe cei patru muzicieni deja clasicizati ai genului experimental.

De mai bine de 30 de ani, cvartetul de coarde infiintat de violonistul David Harrington apare pe cele mai importante scene ale lumii, propune colaborari cu artisti din zone foarte diferite ale muzicii si promoveaza, cu o perseverenta rara, ca nou „instrument" experimentul. Au sustinut mii de concerte si au lansat mai bine de 40 de materiale discografice, fara sa repete formula. Au trecut de la jazz la tango si de la muzica minimalista la compozitii in care preiau motive preclasice. Au reinterpretat piese de la Jimi Hendrix sau Sigur Rós si au facut muzica de film, fiind autorii unuia dintre cele mai puternice coloane sonore din istoria cinematografiei recente, respectiv cel pentru pelicula „Recviem pentru un vis".

In mai toate prezentarile grupului, unul dintre cuvintele de ordine este „eclectic", dat fiind ca repertoriul lor cuprinde atit piese clasice ale compozitorilor din secolul trecut, cum sint Webern sau Sostakovici, cit si colaborari cu artisti contemporani, printre care se numara Philip Glass sau Arvo Part. Fara sa vineze cu orice pret si exclusiv latura experimentala, fara sa se rezume la inovatiile avangardelor, cei de la Kronos Quartet isi completeaza resursele fie cu jazz de referinta, preluind piese de la Charles Mingus sau Thelonius Monk, fie cu influente din diferite zone etnice. Asa se face ca au lucrat cu Asha Bhole, una dintre vocile de baza ale playbackului made in Bollywood, cu rockeri din Mexic sau, dupa cum era de asteptat, cu Taraful Haiducilor. Nu s-au ferit nici de muzica pop, electro si nici de rock, la proiectele lor fiind invitati muzicieni precum David Bowie, Tom Waits, Faith No More, Björk sau Amon Tobin. Printre ultimele lor colaborari se numara remixul unei piese a grupului Nine Inch Nails, realizat spre sfirsitul anului trecut. Dupa un asemenea portofoliu, nu este deloc surprinzatoare lunga enumerare de premii si nominalizari pe care le-au primit de la inceputuri, mai precis din 1973.

Este greu de gasit un segment pe care John Sherba, Jeffrey Zeigler, David Harrington si Hank Dutt, in formula actuala a grupului, sa nu-l fi explorat si, tocmai de aceea, concertul Kronos Quartet este unul dintre cele mai asteptate evenimente muzicale din prima parte a anului. Biletele vor fi puse in vinzare saptamina viitoare, dupa cum a declarat pentru Cotidianul Paul Nanca, directorul Fundatiei Phoenix.