Basescu refuza numirea Noricai Nicolai in fruntea ministerului si vrea un tehnocrat
Tariceanu nu renunta la nominalizareDivergentele dintre presedinte si premier s-au redeschis anul acesta pe subiectul Justitiei. Şeful statului a anuntat ca nu
Basescu refuza numirea Noricai Nicolai in fruntea ministerului si vrea un tehnocrat
Tariceanu nu renunta la nominalizareDivergentele dintre presedinte si premier s-au redeschis anul acesta pe subiectul Justitiei. Şeful statului a anuntat ca nu este de acord cu numirea Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei. PNL a facut propunerea pe 17 decembrie, insa la momentul respectiv presedintia a anuntat ca nu se grabeste cu validarea. Marti seara, Traian Basescu i-a trimis primului-ministru o scrisoare prin care ii cere sa renunte la propunerea de numire a senatorului liberal Norica Nicolai in functia respectiva, argumentand ca "perceptia publica negativa asupra faptelor acesteia nu duce la cresterea increderii in justitie". Principalul motiv adus de seful statului este implicarea senatorului PNL intr-un incident prin care o ruda a acesteia a ajuns in sala Senatului Romaniei si a fost banuita ca ar fi votat in locul senatoarei. "Legat de acest eveniment s-a creat impresia ca ruda doamnei Nicolai a exercitat un drept de vot pe care nu-l avea, substituindu-se doamnei senator in mod ilegal, dar cu acordul acesteia. De altfel, din cate stiu, doamna senator a fost sanctionata cu avertisment pentru aceste fapte", explica seful statului. El a adaugat ca astfel s-a creat o reactie negativa in randul opiniei publice, fata de Nicolai.Solutia lui Basescu - un tehnocrat in fruntea JustitieiTraian Basescu vine si cu o solutie. El ii sugereaza lui Tariceanu "optiunea pentru un candidat necontroversat, capabil sa impuna respect din punct de vedere profesional atat in fata cetatenilor, cat si in relatia cu magistratii, independent din punct de vedere politic".Tariceanu nu va face o alta nominalizarePrimul-ministru i-a raspuns ieri sefului statului tot printr-o scrisoare oficiala. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, nu va fi facuta o alta nominalizare. "Adica premierul isi va mentine propunerea", a spus Camelia Spataru. In schimb, Tariceanu ia in calcul sesizarea Curtii Constitutionale in cazul in care presedintele Traian Basescu va refuza in continuare sa semneze decretul de numire a Noricai Nicolai la conducerea Ministerului Justitiei. Potrivit unor surse liberale citate de Mediafax, premierul le-a spus ministrilor in sedinta de ieri ca juristii Executivului considera ca motivele invocate de seful statului nu sunt intemeiate pentru ca numirea sa fie refuzata. Aceasta concluzie a reprezentat, de altfel, si raspunsul pe care premierul Tariceanu l-a trimis ieri presedintelui Basescu.Precedentul CioroianuIn scrisoarea trimisa sefului Executivului, presedintele precizeaza ca "respingerea candidaturii s-a facut tinandu-se cont de prevederile Constitutiei Romaniei si ale Deciziei Curtii Constitutionale nr.356/2007.
Conform Deciziei invocate, presedintele Romaniei nu are drept de veto, dar are dreptul sa verifice daca persoana nominalizata pentru functia de ministru indeplineste "conditiile de corespundere in functie" si poate cere primului-ministru sa renunte la propunerea formulata si sa faca o noua nominalizare. Curtea Constitutionala subliniaza ca respingerea candidaturii la functia de ministru trebuie sa fie "motivata".
Decizia Curtii a fost formulata ca raspuns la sesizarea premierului Tariceanu in legatura cu refuzul presedintelui Basescu din primavara lui 2007 de a-l numi pe Adrian Cioroianu in functia de ministru de Externe.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.