Tentativa procurorului Ciprian Nastasiu de a-l „localiza" pe Omar Hayssam prin metoda „taclalelor" la telefonul mobil este fie o proba de infantilism, fie una de cinism.

Transcrierile desecretizate saptamina aceasta ale convorbirilor telefonice dintre procurorul DIICOT Ciprian Nastasiu si sirianul Omar Hayssam, condamnat anul trecut pentru terorism in cazul celor trei jurnalisti romani rapiti in 2005 in Irak, miros de la o posta a gogosi aruncate pe piata comentariilor conspirationiste. Anchetatorul si teroristul sporovaiesc amical pe seama unui virtual concediu pe care Hayssam i l-ar sponsoriza procurorului Nastasiu in Orientul Mijlociu. Acesta s-ar fi intilnit oriunde cu Hayssam, numai in Siria nu. Cica procurorul e cunoscut de sirieni intrucit a fost in delegatii oficiale in aceasta tara. De parca Omar l-ar fi invitat pe procurorul roman sa-si petreaca vacanta la sediul guvernului de la Damasc, nu la locuinta sa, unde, il asigura el, ar beneficia chiar si de servicii de securitate private.

Dialogurile Nastasiu-Hayssam, publicate ieri in presa, ar fi reprezentat, in viziunea conducerii DIICOT, o incercare de localizare a singurului terorist din istoria Romaniei. „Antiteroristii" romani nu explica insa si la ce le-ar fi folosit daca ar fi descoperit, chiar cu precizie de un metru, locul in care se afla atunci Hayssam. L-ar fi trimis pe Nastasiu deghizat in James Bond sa-l recupereze pe sirianul care a „pacalit" toate serviciile secrete romane? Ma indoiesc. Ar fi apelat imediat la Interpol pentru ca agentii acestuia sa-l salte pe Hayssam din cine stie ce cafenea din Beirut? Iarasi ma indoiesc. Ar fi trimis SIE o unitate speciala cu misiunea de a-l rapi pe Omar si de a-l depune la Rahova? Din nou ma indoiesc. Doar daca SIE ar lucra in stilul Mossad sau CIA ar fi o ipoteza de luat in calcul. Fapt de care iarasi ma indoiesc.

Ipoteza mea e ca SRI a comis doar o jalnica tentativa de a drege busuiocul in afacerea fugii lui Omar Hayssam din Romania. Aceasta pentru ca n-a crezut nimeni ca sirianul a scapat miraculos filajului SRI si ca Serviciul nu a fost complice sau, mai grav, autorul evadarii teroristului. Asa ca SRI si DIICOT au mai oferit „prostimii" inca un os de „analizat". Au „depus eforturi" sa-l localizeze si, eventual, sa-l recupereze pe Omar, dar, ghinion, nu le-a iesit. In plus, cele doua structuri mai aveau o datorie si fata de procurorul Ciprian Nastasiu, singurul care a platit, cu o penalizare din leafa, pentru fuga lui Hayssam.