Pentru China si India se asteapta noi previziuniFondul Monetar International (FMI) a anuntat, marti, in scadere estimarile de crestere ale economiei mondiale din 2007 cu o jumatate de punct (0,5%), dupa ce date recente au aratat ca economiile Chinei
Pentru China si India se asteapta noi previziuniFondul Monetar International (FMI) a anuntat, marti, in scadere estimarile de crestere ale economiei mondiale din 2007 cu o jumatate de punct (0,5%), dupa ce date recente au aratat ca economiile Chinei si Indiei au fost mai mici decat asteptarile anterioare, informeaza agentia de stiri Reuters.com.
FMI a estimat ca datele privind cresterea economiei mondiale au fost in scadere anul trecut la 4,7%, fata de 5,2% estimat in luna octombrie, atunci cand apare si WEO - World Economic Outlook (Perspectivele Economiei Mondiale). FMI se asteapta la aparitia unui nou WEO pe data de 25 ianuarie 2008, care include in el noi previziuni pentru 2008.Evolutiile de pe pietele mondiale au afectat economia de pe mapamondFMI a declarat ca prelungirea crizei ipotecare din SUA si evolutia pietelor financiare, precum si majorarea preturilor la energie vor afecta economia mondiala din anul curent. Perspectivele de crestere a economiilor din China si India au suferit mai multe revizuiri. Proportia detinuta de China in totalul productiei globale din 2007 este in prezent estimata la 10,9%, in scadere comparativ cu previziunile anterioare de 15,8%. Proportia detinuta de India a scazut de la 6,4% la 4,6%. Revizuirile realizate de FMI sunt facute la mai putin de o luna dupa ce Banca Mondiala a aratat ca economiile Chinei si Indiei au dimensiuni mult mai mici decat estimase anterior, in termeni de putere de cumparare in dolari. Termenul de putere de cumparare in dolari mai este cunoscut sub denumirea de paritate a puterii de cumparare. Chiar si dupa revizuirile FMI, China ramane cea de-a doua economie mondiala, iar India cea de-a patra.Pietele emergente vor amortiza efectele economiei mondialePietele emergente vor amortiza socurile care vor exista la nivel mondial, compensand efectele incetinirii economiei SUA si sustinand ritmul de dezvoltare mondiala la un nivel satisfacator, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale, citat de Financial Times, informeaza Mediafax.
Banca Mondiala estimeaza ca avansul economiilor statelor in curs de dezvoltare se va reduce in acest an de la 7,4% la 7,1%, iar aceasta evolutie va sustine un avans al economiei globale de 3,3%, se arata in raportul Perspective Economice Globale.
Totodata, Banca Mondiala considera ca pietele emergente nu sunt "deconectate" de statele dezvoltate, intrucat exporturile lor vor creste probabil chiar si in contextul incetinirii economiei SUA.
Banca arata ca majorarea cererii locale pe pietele emergente va furniza oportunitati pentru statele dezvoltate, inclusiv pentru SUA, intrucat va sustine avansul exporturilor acestora in 2008, compensand nivelul redus al cererii locale. Potrivit BM, statele in curs de dezvoltare au totalizat anul trecut peste jumatate din cresterea importurilor la nivel mondial. "Statele in curs de dezvoltare joaca un rol foarte valoros in stabilizarea economiei globale", a declarat Hans Timmer, unul dintre autorii raportului. Banca previzioneaza ca rata anuala de crestere a economiei SUA va fi de 2,2% in acest an, nivelul ridicat al exporturilor sustinand probabil evitarea unei recesiuni. Ritmul ridicat de dezvoltare al statelor emergente, precum China si India, va continua sa sprijine cresterea economiilor producatoare de marfuri.
Totusi, banca a precizat ca exista "riscuri serioase" care ar putea afecta previziunile sale. O recesiune a economiei SUA ar putea conduce la scaderea cererii externe pentru produsele statelor in curs de dezvoltare peste nivelul asteptat, sau reducerea excesiva a ratelor dobanzilor de catre bancile centrale ar putea genera accelerarea inflatiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.