Conditiile economice par normale pentru o tara ca Romania, apreciaza banca austriaca.

Evolutia pietei de capital din Romania va depinde, in mare masura, de sentimentul investitorilor fata de tara si de conditiile economice, potrivit Erste Bank, deficitul de cont curent fiind unul dintre principalii factori de ingrijorare. „Noi ne consolam cu faptul ca structura importurilor, a investitiilor, este una mai degraba normala pentru o tara aflata in aceasta etapa, iar consumul nu reprezinta o temere masiva", se spune intr-un raport al bancii austriece. Analistii sint de parere ca, in cazul in care investitorii isi recapata increderea, companiile mari cotate la bursa, precum BRD, Banca Transilvania sau Societatile de Investitii Financiare, vor avea de cistigat. „Impact ofera expunere pe sectorul de real estate, aflat in plina dezvoltare, care a surclasat agricultura ca pondere in PIB pentru prima data in 2007", se spune in raport.

Se pare insa ca bursa nu se mai opreste din cadere. Indicii BVB au inchis si sedinta de tranzactionare de ieri in scadere, intr-o piata dominata de tranzactii cu titlurile Societatilor de Investitii Financiare (SIF) si cele bancare, care au acoperit circa 71% din lichiditate. Indicele compozit al bursei, BET-C, si indicele companiilor importante listate, BET, si-au temperat scaderile la finele sedintei si au inchis cu pierderi similare, de 0,96% si, respectiv, de 1%.

Actiunile SIF au incheiat ziua cu cea mai mare depreciere, de 3,83%. Lichiditatea bursei a urcat cu 80% comparativ cu valoarea tranzactiilor inregistrata marti, la 58,4 milioane de lei (16,2 milioane de euro), fiind acoperita in proportie de 71% de transferurile cu actiunile SIF, Banca Transilvania si BRD.