Ministerul Educatiei a fost asaltat de solicitari repetate privind necesitatea descongestionarii programei scolare. Cele mai multe semnale au fost trimise de catre diferite comitete judetene ale elevilor, de catre numeroase cadre didactice, precum s
Ministerul Educatiei a fost asaltat de solicitari repetate privind necesitatea descongestionarii programei scolare. Cele mai multe semnale au fost trimise de catre diferite comitete judetene ale elevilor, de catre numeroase cadre didactice, precum si de catre asociatiile de parinti. Cel mai recent apartine Consiliului Judetean al Elevilor din judetul Covasna, care a cerut ieri reducerea numarului de ore la cel mult sase pe zi si maximum 10-12 discipline. La randul lor, parintii asteapta ca reevaluarea programei scolare sa se faca in cel mai scurt timp. „Nu este normal ca un elev sa stea in scoala cate sase sau sapte ore. Este inuman acest lucru, deoarece cand ajung acasa, mai au nevoie de cate trei-patru ore ca sa-si faca temele. Este adevarat ca si in scolile din Occident copiii petrec cam tot atata timp in clase, numai ca ei se intorc acasa cu temele scrise si invatate. Ceea ce se face acum prin noul pachet legislativ din invatamant nu este in interesul copilului, ci al profesorului. Prin urmare, trebuie regandit programul cadru de invatamant, precum si programele scolare de la fiecare disciplina. Asociatia noastra a atentionat ministerul ca in aceasta actiune nu trebuie cooptati doar specialisti si medici, ci, in primul rand, si psihologi, ca sa vedem cat poate sa duca in carca un copil la o anumita varsta”, ne-a declarat Mihaela Gunea, presedintele federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti. Daca inainte de 1991 un elev din clasele I-IV avea patru ore de scoala pe zi, cu doua recreatii mici, a cate zece minute, si una mare de 15 minute, acum acelasi elev sta cel putin cinci ore pe zi, cu recreatii, in cele mai multe scoli, de cate cinci minute. Comparand aceleasi perioade de timp, in invatamantul gimnazial (clasele V-VIII), un elev avea in orar maximum cinci ore pe zi, ultimele doua fiind programate de regula la discipline ce presupuneau minute de creativitate si relaxare. La liceu, lucrurile sunt si mai complicate, deoarece in majoritatea acestor institutii de invatamant, acum, elevii trebuie sa frecventeze un numar de sapte si chiar opt ore, iar de cele mai multe ori, ultimele doua-trei sunt rezervate disciplinelor precum romana, matematica sau limbile straine.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.