Romania, tara organizatoare a Summitului NATO din aprilie, se confrunta acum cu o noua mare problema de credibilitate internationala dupa afirmatiile facute de directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica care a afirmat pentru ziarul Al Hayat:
"Dintr-o administratie complet centralizata, Uniunea Sovietica s-a transformat intr-un mozaic de state. Au trecut muti ani pana cand Rusia a fost in stare sa-si revina. Noile state independente creeaza controale de frontiera si alte tipuri de autoritati. Iata de ce, pana in acest moment, noi si comunitatea internationala ne-am concentrat eforturile pentru protejarea materialelor radioactive si nucleare din fosta URSS. Dar mai ramane mult de facut de acum inainte, in special datorita faptului ca multe dintre incercarile de organizare a traficului cu acest tip de materiale au fost inregistrate in spatiul fostei Uniuni Sovietice si a statelor est-europene precum Kazahstan, Uzbekistan, Ucraina si Romania".
Informatii false
In acest caz, ne-am fi asteptat, firesc, sa gasim mentionarea unor asemenea evenimente extrem de grave si in baza de date privind traficul ilicit (ITDB) a Agentiei Internationale pentru Energia Atomica deoarece aici se afla cel mai complet sistem informatiozat din lume care centralizeaza "incidentele privind traficul ilicit si alte activitati neautorizate implicand materialele radiocative si cele nucleare". Stupoare! in tabelul care centralizeaza evenimentele 1993-2006, Romania nu figureaza, asa cum puteti vedea si dvs., iar pentru informatii suplimentare va rugam sa consultati si adresa electronica: http://www.aiea.org/NewsCenter/Features/RadSources/PDF/fact_figures2006.pdf
Si atunci, cum se explica mentionarea Romaniei? Iata ce-am primit, intr-o prima etapa a cercetarilor noastre, din partea biroului de presa al AIEA:
"Traficul ilicit cu materiale nucleare si radioactive reprezinta o problema reala in tarile din toata lumea. Cu toate acestea, istoric vorbind, au existat un mare numar de cazuri care s-au produs intr-o zona care include si Romania. Este important de subliniat ca multe dintre aceste cazuri presupun o activitate de tip criminal. Romania este un puternic sustinator al programului de securitate nucleara al AIEA. In plus, coopereaza indeaproape cu AIEA pentru a pune capat acestui tip de activitati. Romania a gazduit un numar de seminarii de pregatire si a raportat in mod exemplar cazuri de acest gen pentru Baza de date privind traficul ilicit a AIEA. Este important de luat in considerare faptul ca numarul de cazuri raportate poate fi foarte bine vazut si ca masura succesului pe care il inregistreaza sistemele nationale de detectare si interdictie a unor asemenea activitati".
Exista si cealalta situatie, in care totul este o pura inventie sau o simpla speculatie. Atunci de ce nu au reactionat cum se cuvinte autoritatile competente ale statului, in frunte cu presedintele Basescu, a carui prima datorie, foarte urgenta, este sa ceara explicatii factorilor competenti si apoi sa solicite retractari oficiale de la insusi directorul general al AIEA.
Pana atunci, iata ce declara, in exclusivitate pentru ZIUA, Melissa Fleming, purtatorul de cuvant al AIEA:
In Romania exista acum foarte multe comentarii dupa declaratia facuta de domnul ElBaradei. Nu este deloc obisnuit sa vezi asemenea acuzatii formulate impotriva unui stat membru NATO si UE pus pe lista tarilor de unde teroristii isi pot procura materiale radiocative si nucleare. Credeti ca afirmatia asta are totusi o baza legata de realitatea de azi?
Realitatea este ca exista o amenintare la nivel global, mai ales la nivelul tarilor care detin materiale nucleare dar si al celorlalte care utilizeaza materiale radioactive. Baza noastra de date contine foarte multe asemenea cazuri de trafic ilegal de material nuclear sau substante radioactive, produse in Europa de Est, Caucaz, zona Marii Negre. Dar Romania nu reprezinta un exemplu la modul negativ, dimpotriva, este o tara care coopereaza exemplar cu noi, raportand cazurile pe care le-au descoperit organismele insarcinate cu aplicarea legii si ordinii. Afirmatia domnului ElBaradei nu a fost o incercare de a arata cu degetul inspre tara dvs...
Cu toate acestea, numele tarii mele a fost mentionat si, venind din partea unei surse atat de bine informate, arata ca exista sau a existat in trecutul apropiat macar umbra unei asemenea amenintari!
Raspunsul domniei sale ar fi ca aceasta amenintare exista in toate tarile din lume.
Sa ne referim atunci la regiunea Marii Negre. AIEA simte ca pericolul este in crestere, ca era nevoie de un semnal de alarma si ca acesta ar fi sensul mesajului dat de directorul dvs. general?
Ceea ce stim cu siguranta este ca exista o activitate de tip criminal in zona care implica traficul cu substante radioactive si nucleare. Exista o crestere a nivelului acestei activitati. Daca asta se datoreaza unui nivel mai bun de raportare catre AIEA si a unor masuri mai bune din partea politiei, atunci asta e bine. Dar e dificil de spus acum daca lucrurile merg intr-o directie buna sau nu. In orice caz, trebuie spus ca mai exista situatii in care controlul se dovedeste inadecvat, mai ales in ce priveste sursele radioactive si acesta este un motiv de ingrijorare. S-au realizat progrese in securizarea siturilor nucleare, dar consideram ca masurile de pana acum nu sunt inca suficiente. In ce priveste uraniul imbogatit care poate fi potential folosit la realizarea unei bombe nucleare, au existat cateva cazuri care au fost deosebit de ingrijoratoare, cum ar fi cel care s-a petrecut acum cativa ani in Georgia. Dar majoritatea cazurilor de trafic pe care le-am constatat sunt cu surse de materiale radioactive, cele folosite in domeniul medical (spre exemplu in instalatiile de radioterapie), in instalatii industriale si, in acest caz, controlul este cu mult mai lax decat in cazul materialelor nucleare.
Dupa aparitia interviului, ati avut vreun contact cu autoritatile romane?
Da, le-am explicat telefonic circumstantele legate de acordarea acestui interviu.
Si asta le-a multumit? Au parut linistite si satisfacute de explicatii? N-au manifestat nici un fel de neliniste, caci opinia publica este nelinistita de aparitia unor asemenea informatii...
Avem relatii foarte bune cu Misiunea diplomatica a Romaniei de la Viena, am putut vorbi cu ei indelung si cred ca lucrurile s-au lamurit.