Fostul disident iesean si-a „recitit" trecutul in turnatoriile pe baza carora fostul ambasador la Viena, Andrei Corbea-Hoisie, a primit decizie de politie politica.Desi numele sau este anonimizat,Dan Petrescu s-a regasit in dosarulCorbea Decizia de politie politica data de CNSAS in cazul profesorului universitar iesean Andrei Corbea-Hoisie, ramasa definitiva prin necontestare, le-a oferit fostilor sai prieteni din Iasi confirmarea ca relatia sa cu Securitatea s-a bazat pe turnatoriile care-i vizau. Principalul vizat de Securitate si, prin urmare, si de informatorii instruiti sa obtina informatii despre „grupul de disidenti anticomunisti de la Iasi" era Dan Petrescu, critic literar si cumnatul celebrului istoric al religiilor Ioan Petru Culianu. Sub numele conspirativ „Horia", Andrei Corbea-Hoisie a oferit Securitatii numeroase detalii despre Dan Petrescu, insotite de propriile aprecieri negative.

„Sursa informeaza ca numele lui... si-a facut aparitia in presa studenteasca din anii 1978-1980, cind a inceput sa publice recenzii si articole consacrate literaturii actuale. Nu se poate contesta talentul sau de comentator al literaturii. (...) Succesul meritat de pina acum s-a exercitat negativ asupra unor trasaturi de caracter, i-a creat iluzia infailibilitatii, in textele sale si-a facut simtita, pe linga un ton nou, plin de aroganta, si o atitudine oarecum viciata de lecturi teoretice cu caracter irationalist-mistic, dintr-o traditie ce se revendica din epoca interbelica, mai precis generatia Mircea Eliade-Emil Cioran, cu cunoscutele luari de pozitie violente, sfirsind prin a netezi calea fortelor antidemocratice pina la legionarism", scria „Horia" in mai 1985 intr-o nota olografa, „data conform sarcinilor primite in urma avizului dat de conducerea securitatii judetene de a documenta scrierile lui... sub aspect de tematica, idei, continut etc".

Sarcina trasata era, spune securistul, „sa continue compromiterea lui... in cercurile literatilor". Fostii membri ai „grupului de la Iasi" l-au recunoscut cu usurinta in aceasta nota, redata partial in decizia CNSAS, pe Dan Petrescu. „Doua dintre notele mentionate in decizie se refera la Dan", spune Tereza Petrescu, sotia lui Dan Petrescu si sora lui Ioan Petru Culianu.

In cea de-a doua nota mentionata de Tereza Petrescu, sotul sau a fost la fel de usor de identificat: „Varul drept al..., responsabil de redactie la Tribuna Romaniei din Bucuresti, a avertizat-o pe aceasta asupra parazitismului manifest al sotului ei. (...) Pe linga trasaturile de caracter negative, accentuate si de inactivitate, ca si de constiinta marginalizarii si ratarii, este posibil ca... sa incerce intentionat sa-si compuna o masca de refuzat, de scriitor si critic prigonit din cauza intransigentei cu care se pronunta asupra realitatilor romanesti. (...) Se pare ca, mai recent, aflind ca revista «Viata romaneasca» intentioneaza sa publice un material interviu despre activitatea cumnatului sau (n.r. - Ioan Petru Culianu), si-ar fi exprimat ingrijorarea cum ca acesta putea fi «recuperat» si «valorificat» pentru «interesele regimului»", spunea „Horia".

„Varul drept din aceasta nota este de fapt un var prin alianta, Dumitru Radu Popa, care astazi conduce o biblioteca juridica la Universitatea din New York. Prin acesta a incercat sa-si atinga obiectivul de compromitere a lui Dan", spune Tereza Petrescu.

Initial asumat ca prieten, Andrei Corbea-Hoisie a inceput sa trezeasca suspiciunea „grupului de la Iasi" inca dinainte de 1989. „Nu i se mai spunea nimic important. El nu era insa un turnator ordinar, el avea misiuni importante si precise", spune Tereza Petrescu, referindu-se la vizitele pe care tinarul universitar Andrei Corbea-Hoisie, germanist ca specializare, era lasat sa le faca frecvent in R.F. Germania. Indiferent unde mergea, la Heidelberg, la Trier sau la Freiburg, „Horia" se intorcea cu informatii pentru Securitate. Fostii sai colegi cred ca aceasta relatie l-ar fi adus si la conducerea revistei „Dialog" in 1983, dupa debarcarea din aceasta functie a profesorului Alexandru Calinescu, urmata de o perchezitie dura a Securitatii la mai multi membri ai grupului de disidenti de la Iasi.

Dupa 1990, Andrei Corbea-Hoisie a fost unul dintre fondatorii scolii de jurnalism de la Universitatea „Al.I. Cuza", remarcindu-se si ca exeget al poetului Paul Celan.

Laureat al Premiului Herder, Corbea a fost numit ambasador la Viena in perioada in care ministru de Externe era Mihai Razvan Ungureanu, si el profesor la universitatea ieseana. Decizia CNSAS, precedata de o audiere la care „a confirmat veridicitatea informatiilor furnizate organelor de politie politica comunista", l-a fortat sa paraseasca insa diplomatia.

Decizia de politie politica data de CNSAS in cazul Andrei Corbea-Hoisie, pe www.cotidianul.ro/select