Presedintele american George Bush a inceput ieri o vizita de o saptamana in Orientul Mijlociu. In timp ce cursa pentru Casa Alba este tot mai incinsa, Bush a inceput turneul de adio cu prima vizita in Israel si teritoriile palestiniene de la preluar
Presedintele american George Bush a inceput ieri o vizita de o saptamana in Orientul Mijlociu. In timp ce cursa pentru Casa Alba este tot mai incinsa, Bush a inceput turneul de adio cu prima vizita in Israel si teritoriile palestiniene de la preluarea scaunului de la Casa Alba in 2000. La aterizarea pe aeroportul din Tel Aviv, liderul american a evocat „o noua oportunitate de pace“ intre palestinieni si israelieni. „Cautam o pace de durata. Vedem o noua oportunitate pentru pace aici, in tara sfanta, si pentru libertate in regiune“, a afirmat Bush. „Ce zi frumoasa“, a exclamat Bush in momentul in care cobora din aeronava. El a fost intampinat de omologul sau israelian, Shimon Peres, de premierul Ehud Olmert si de numerosi oficiali politici, militari si religiosi.

Teheranul este acuzat de provocare
Peste 11.000 de politisti israelieni au fost desfasurati pentru a asigura securitatea presedintelui american, in cadrul operatiunii „Cer deschis“, numele de cod al vizitei. Bush este insotit si de secretarul de stat american Condoleezz a Rice. Bush va vizita de asemenea Kuweitul, Bahrainul, Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita, dar se estimeaza ca va intalni o opozitie ferma fata de orice actiune militara vizand Iranul. Adevarata miza a turneului lui Bush este decizia in legatura cu Iranul. Presedintele israelian Shimon Peres a declarat intampinandu-l pe Bush ca Iranul nu trebuie sa subestimeze determinarea Israelului de a se apara. „Urmatoarele 12 luni vor fi un moment al adevarului (...) Zilele urmatoare sunt cruciale. Daca timpul nu este exploatat in favoarea pacii, armele distrugatoare, razboiul si terorismul vor ocupa centrul scenei“, a declarat Peres. De asemenea, semnalul a venit si din partea Washingtonului. Iranul trebuie sa „suporte consecintele“ daca va mai exista vreun incident ostil intre nave iraniene si americane in sstramtoarea Hormuz (Golful Persic), a declarat Stephen Hadley, consilierul presedintelui SUA pe probleme de securitate nationala. Presedintele american George W. Bush a declarat marti ca Iranul a comis un „act provocator“ in stramtoarea Hormuz, atunci cand vedete iraniene s-au apropiat de trei nave americane si au amenintat cu aruncarea in aer a vaselor. Incidentul a avut loc duminica. Pentagonul a difuzat luni noapte inregistrarea care arata ca vasele iraniene au fost la cateva secunde de a deschide focul. Inregistrarea de patru minute a fost filmata de pe puntea distrugatorului american USS Hopper. In replica, Teheranul a spus ca inregistrarile sunt trucate, a anuntat ieri postul iranian de televiziune Press-TV, citand Gardienii Revolutiei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.