Presedintele SUA doreste sa medieze un acord de pace israelo-palestinian si sa creeze o alianta antiiraniana.

Presedintele american George W. Bush si-a inceput marti prima sa vizita in Israel pentru dinamizarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene, pe care liderul de la Casa Alba le vrea incheiate pina la finalul mandatului sau. Inca de la sosire, Bush a declarat ca „alianta dintre tarile noastre contribuie la garantarea securitatii statului evreu Israel", o confirmare a faptului ca SUA nu vor sprijini dorinta palestinienilor de a se reintoarce in Israel daca cele doua parti vor ajunge la un acord pentru crearea a doua state. Liderii israelieni se opun ferm unei asemenea posibilitati, care ar duce la diluarea populatiei evreiesti.

Spre deosebire de premierul Ehud Olmert, cetatenii israelieni i-au rezervat lui Bush o primire deloc calduroasa. „Bush, citeste-ti Biblia. Dumnezeu a dat Israelul evreilor" sau „Bush: parintele fondator al Hamastinei" (aluzie la gruparea terorista palestiniana Hamas) se putea citi pe pancartele afisate de protestatarii evrei la sosirea lui George W. Bush. Pe linga aceasta, presedintele urma sa participe la un dineu alaturi de ministrul israelian Rafi Eitan, care are interdictie de acces in SUA, dupa ce a facilitat, in anii ’80, activitatea lui Jonathan Pollard, evreu american condamnat pe viata pentru spionaj impotriva Israelului.

Liderul american va avea convorbiri cu premierul Olmert si cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas. Pe linga divergentele legate de reintoarcerea refugiatilor palestinieni, Bush trebuie sa medieze disputa impartirii capitalei Ierusalim intre israelieni si palestinieni si pe cea a construirii unor noi colonii evreiesti in teritoriile palestiniene, dar si acceptarea de catre partea araba a unui stat palestinian demilitarizat. Bush va avea convorbiri si cu liderul opozitiei israeliene, Benyamin Netanyahu, un critic dur al solutiei unui stat israelian si al unuia palestinian.

Bush va mai incerca sa-i convinga pe liderii israelieni ca administratia SUA considera in continuare ca Iranul este o amenintare majora, in ciuda recentelor rapoarte CIA care confirma incetarea activitatilor nucleare ale Teheranului. Unii analisti considera ca formarea unei aliante antiiraniene este scopul principal al vizitei lui George Bush, care va mai include Egiptul, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Bahrain si Kuweitul.