Cei mai duri fotbalisti ai tuturor timpurilor au fost grupati de „The Sun" intr-un Top 10 condus de Graeme Souness si incheiat de John Terry.

Felul agresiv in care se comporta in teren si furia sau excesul de zel cu care este atacata fiecare minge sint doar citeva dintre ingredientele care ii aplica unui fotbalist eticheta de dur. Metodele constant violente ale unora dintre ei, suprapuse pe un zimbet angelic in timp ce victima se zvircoleste de durere pe gazon, i-au facut pe jurnalistii de la „The Sun" sa intocmeasca topul celor mai duri fotbalisti ai tuturor timpurilor.

Singurul jucator aflat inca in activitate este John Terry, fundasul lui Chelsea, care insa a fost plasat pe ultima pozitie a Top 10 mai mult datorita curajului sau. Asta pentru ca a parasit spitalul si a sarbatorit alaturi de colegi cucerirea Cupei Angliei, la doar citeva ore dupa ce a fost lovit puternic cu piciorul in fata, pierzindu-si cunostinta, in finala cu Arsenal. Capitanul lui Chelsea se alatura in acest clasament altor cinci fotbalisti englezi, al caror exponent este Stuart Pearce „Psycho" (locul 5), actualul antrenor al nationalei de tineret a Angliei. Are pe constiinta multe tibii din perioada in care a jucat pentru Nottingham Forest (1985-1997) si West Ham (1999-2001), insa a ramas cu o imagine de „dur, dar fairplay".

In top sint si doi fotbalisti latini, mijlocasul italian Romeo Benetti, al lui Juve si al Squadrei Azzurra anilor ’70, despre care contemporanii spun ca era o adevarata bestie, si „Macelarul din Bilbao" Andoni Goicoechea, care l-a scos pentru citeva luni si pe Maradona din circuitul sportiv, iar lui Bernd Schuster i-a lasat urite amintiri pe genunchi, care aveau sa-i frineze neamtului drumul spre o fulminanta cariera. In fruntea tuturor se afla insa scotianul Graeme Souness (vezi caricatura), capitanul echipei de succes a lui Liverpool din anii ’80, care are o colectie de cartonase rosii, adunate din Anglia, Scotia (Glasgow Rangers 1986-1991) si Italia (1984-1986). Ca antrenor al lui Galatasaray (1995-1996), a provocat o mare revolta infigind steagul Galatei in centrul terenului lui Fenerbahce, dupa ce a cistigat Cupa Turciei, pe 24 aprilie 1996.

Topul celor mai duri fotbalisti Graeme Souness Andoni Goicoechea Dave Mackay Romeo Benetti Stuart Pearce Roy Keane Norman Hunter Vinnie Jones Ron Harris John Terry John Terry si-a revenit repede dupa lovitura naucitoare a lui Abou Diaby. Detalii pe www.cotidianul.ro/select